ВЕЧЕРАС У БИБЛИОТЕЦИ ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ :: Semberija INFO ::

 

ВЕЧЕРАС У БИБЛИОТЕЦИ ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ


Апокрифи  по Лилит и друга проклетства

Народна библиотека ,,Филип Вишњић'' Бијељина вечерас организује промоцију пјесничке збирке ,,Апокрифи по Лилит и друга проклетства'', ауторке  Зденке Валент Белић. Како су најавили организатори, на промоцији учествују професор др Миливоје Млађеновић, књижевни критичар и театролог и Зденка Валент Белић, књижевница из Новог Сада. Стихове из збирке ће говорити глумци Градског позоришта ,,Семберија'' Бијељина.

Промоција  књиге ,,Апокрифи по Лилит и друга проклетства'' почиње у 18 часова у Великој сали бијељинске библиотеке.
Ова збирка пјесама изашла је и на словачком језику у издању Друштва словачких писаца у Братислави, уз финансијску помоћ Канцеларије за Словаке у дијаспори.

Песме, које су у збирци распоређене у четири циклуса (Апокрифи по Лилит, Сусрети, Мрак, Пролегомена за данашњи дан), подстичу читаоца независно од његове личне филозофије на размишљање о темељним животним принципима и увријеженим ставовима. Већ назив збирке наговјештава теме којима се ауторка бави у стиховима, а то су устаљена погрешна и заблудна увјерења које пјесникиња препознаје, износи их на видјело, затим презентује сопствени угао погледа и тако настоји да читаоцима приближи другачији аспект истине. У пјесмама се уједно мистификују табуизиране појаве о којима се не говори отворено или се не сматрају приоритетом. Стога ,,проклетства” из поднаслова збирке не морамо разумјети само као пресуду или осуду, већ и као извитоперене, односно погрешне животне принципе, а које упркос томе истрајавају стотинама, па и хиљадама година.

Лилит, према предању прва жена, саздана од праха земље, створена истовремено кад и Адам јесте биће ком је природно дата једнакост са мушким родом. Лилит је јача и интелигенија од мушкарца – препознаје суштину ствари.
Конфликт између мушкарца и жене с прапочетка свијета протеже се цијелом песничком збирком. Најчешће је изазван недостатком комуникације између партнера. Зденка Валент Белић овај однос демистификује и не приказује га искључиво као проблематичан, већ самој лирској јунакињи оставља простор и слободу да сама размисли и донесе закључак.

Однос између мушкарца и жене је, међутим, само један од проблема из ког лирска јунакиња тражи излаз. Јунакиња Лилит се опире конвенцијама. Ауторка превреднује универзалне, често библијске и митолошке теме и нуди им другачији поглед, али њене рефлексије увијек иду у корист жене.