"ЗП КОМЕРЦ" ЈЕДИНИ У СРПСКОЈ ИМА СПАЛИОНИЦУ КЛАОНИЧКОГ ОТПАДА :: Semberija INFO ::

 

"ЗП КОМЕРЦ" ЈЕДИНИ У СРПСКОЈ ИМА СПАЛИОНИЦУ КЛАОНИЧКОГ ОТПАДА


Република Српска опредијељена је да трајно и квалитетно ријеши питање нешкодљивог уклањања нус производа анималног поријекла.
 
Ово су истакли представници Министарства пољопривреде приликом посјете Месној индустрији "ЗП комерц" из Вршана код Бијељине. Ово је једина месна индустрија у Српској која је у кругу фабрике инсталирала спалионицу за уништавање клаоничког отпада.
 
Нешкодљиво уклањање нус производа анималног поријекла у складу је са захтјевима Европске уније, а осим еколошке има и привредну вриједност јер отвара потенцијалну могућност за извоз црвеног меса, тврде надлежни.
 
-Спалионица за уништавање клаоничког отпада је јако важна из разлога што нус производи анималног поријекла представљају изузетну опасност по јавно здравље, по могућност ширења и кретања заразних болести, као и у циљу спречавања угрожавања животне средине јер представљају еколошкипроблем - истакао је драган Кнежевић, помоћник министра за ветерину .
 
Када је Регионална еко-депонија у Бијељини престала да прима отпад животињског поријекла, спалионица је била једино рјешење, кажу у овој месној индустрији. У оквиру овог пројекта, вриједног милион марака, изградили су и биолошки пречистач и ријешили проблем отпадних вода на еколошки начин.
 
- Сама спалионица је капацитета 500 кг костију на сат. Та спалионица прави велике трошкове јер мора имати помоћно гориво јер је степен сагоријевања у димњацима преко 1.000 степени и потребна је велика енергија, али заузврат враћа нам и топлу воду коју користимо у производњи - рекао је власник ове месне индустрије Љубиша Росић.
 
У властитим фармама годишње утове око 4.000 јунади и 35.000 свиња и све прераде у погонима. Прошле године изградили су најсавременију клаоницу у регији, вриједну 12 милиона марака, која испуњава све здравствено-хигијенске и еколошке стандарде законодавства Европске уније.

​РТРС