ЦЕНТАР ЗА ПСИХОТЕРАПИЈУ: НЕЗАДОВОЉСТВО ЖИВОТОМ КОД НАС СВЕ ЈЕ ИЗРАЖЕНИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ЦЕНТАР ЗА ПСИХОТЕРАПИЈУ: НЕЗАДОВОЉСТВО ЖИВОТОМ КОД НАС СВЕ ЈЕ ИЗРАЖЕНИЈЕ


Двије младе и амбициозне дјевојке, Борјана Гаврић и Ангела Керовић, прије три године регистровале су у Бијељини Удружење грађана, односно  Центар за психотерапију, под називом „Буди ОК“.

Борјана Гаврић, магистар психологије, психотерапеут, основне и мастер студије завршила је у Бања Луци. Данас ради као психотерапеут без супервизије. Ангела Керовић је основне и мастер студије завршила у Новом Саду. Ради и у школи као школски психолог.

Борјана за портал Семберија ингфо каже да је након завршеног студија психологије радила у школи као предавач, а волонтирала је и у болници као психотерапеут, гдје је одрађивала двогодишњу праксу.

-Током магистарских студија, док сам радила као психотерапеут под супервизијом, наметнула се потреба рада уживо са клијентима. Тако смо Ангела и ја дошле на идеју да формирамо Центар за психотерапију. Досадашња искуства су изузетно добра, јер већ пет година сам у психотерапији. Свијест грађана о важности психотерапије из године у годину се постепено развија, што није био случај прије три године. У Центру  једном мјесечно организујемо радионице и то је најбоља промоција психотерапије. Када људи на радионицама виде о чему разговарамо, онда се лакше одлучују за индивидуални рад“, каже Борјана Гаврић.

 


Дијете - Отац - Човјек

,,Фројд је рекао „Дијете – Отац – Човјек“. Како су се према нама односили у раној фази развоја, тако ћемо се и ми понашати у зрелијим годинама и стално ћемо се преиспитивати, да ли смо за нешто способни или неспособни. Самопоуздање је изузетно важно изградити код младих људи, да би се касније могли суочити са озбиљним животним проблемима“, кажу младе бијељинске психотерапеуткиње.
 


Ангела каже да су њихови клијенти и дјеца и одрасли. Она истиче да званична истраживања потврђују да ће депресија у 2020. години бити најраспрострањенија болест.

-Све то има везе са стањем у друштву у коме живимо. Све чешће нам се обраћају млади који се суочавају са депресијом. Анксиозност,  фобије, паника, проблеми у партнерским односима, разводи, све су то проблеми с којима се људи данас суочавају“.

Наше саговорнице истичу да се финансијски проблеми, недостатак посла и необезбијеђена егзистенција, напросто, „разливају“ на све остале уочене проблеме. Незадовољство животом све је израженије код људи, јер је за све неопходан новац.

Жеље њихових клијената углавном су рационалне, али неоствариве у одређеном тренутку и ту долази до „кратког споја“.

Семберија инфо