МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ ОБИЉЕЖИО КРСНУ СЛАВУ СВЕТОГ ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА :: Semberija INFO ::

 

МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ ОБИЉЕЖИО КРСНУ СЛАВУ СВЕТОГ ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА


У Музеју Семберије је ломљењем славског колача обиљежена крсна слава ове установе- Свети Ћирило и Методије, светитеља који су у деветом вијеку ширили писменост и хришћанство међу Словенима у Великоморавској кнежевини и Панонији. Својим радом су помогали културни напредак Словена због чега су остали упамћени као словенски апостоли.
 
Директор музеја Момчило Копривица рекао је, обраћајући се гостима, да је данас најважније да се “свијећи поклони, крстом прекрсти, Богу помоли и помену светитељи Ћирило и Методије.
Копривица је изразио задовољство да је ова установа у прошлој години остварила зацртане планове рада.
 
-Организовали смо 12 гостујућих и домаћих изложби, сваког мјесеца по једну, а врата наше установе била су, и увијек су, отворена и за промоције књига, те разних музичких манифестација, рекао је Копривица.
 
Он је навео да Музеј Семберије баштини све оно што је вриједно и оно на чему почива традиција семберско-мајевичког краја.
 
-Посједујемо три музејске збирке-археолошку, историјску и етнолошку збирку, те богату збирку за повремене и привремене изложбе, навео је Момчило Копривица.
 
Кум славе, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, истакао је да је посебно задовољство бити кум овој установи културе за коју је, каже, сигуран да ће и у наредним годинама успјешно радити.    
 
-Музеј, као институција, веома је значајан, поготово што чува историју, традицију и културу постојања нашег града и људи на овом простору. Све што чувају у овом музеју трајан је капитал, рекао је градоначелник Мићић.