ОБИЧАЈ ЈЕ ДА СЕ ЗА РУЧАК ПРИПРЕМИ ГУСКА :: Semberija INFO ::

 

ОБИЧАЈ ЈЕ ДА СЕ ЗА РУЧАК ПРИПРЕМИ ГУСКА


Сутра, 13. јануара у просторијама Дневног центар ,,Отахарин'' биће организован јавно обраћање представника ,,Отахарина'' поводом обиљежавања великог ромског празника - Василица.

-Обиљежавањем овог празника желимо да скренемо пажњу и промовишемо богатство ромске културе, традиције и обичаја.

Василица је један од најзначајнијих ромских традиционалних празника. Овај празник се обиљежава од 14. јануара и Роми га у Бијељини обиљежавају као породични празник који обилује мноштвом обичаја.


Ромски народ, живећи на Балкану, преузео је многе традиције и обичаје народа с којима у дугом временском раздобљу живи, али истовремено није заборавио и властите традиције. Зато постоје одређене разлике у начину на који Роми славе Василицу од осталих  народа који живе на Балкану. Василица је и први дан Нове године па се према обичајима на овај дан обављају ритуали који за циљ имају благостање породице.

На Василицу обиљежавају се народни обичаји према којима је пажња посвећна гуски која се коље окренута према истоку. Према легенди, Ромима који су бјежали преко воде од напада освајача, помогао је Бог, пославши им гуске како би се спасили од утапања. Због тога је обичај да се на Василицу коље живина, најчешће ћурка или гуска. Верује се да што је гуска или ћурка боље утовљена биће боља и успјешнија година'', појашњавају из Удружења грађана ,,Отахарин''.

Semberija info