ИНФО ДАН ЗА ЗА СТОЛАРСКИ ЗАНАТ У УГЉЕВИКУ: Лијепа слика столарског заната :: Semberija INFO ::

 

ИНФО ДАН ЗА ЗА СТОЛАРСКИ ЗАНАТ У УГЉЕВИКУ: Лијепа слика столарског заната


Матуранти основнe школe "Алекса Шантић" из Угљевика  у оквиру "Инфо-дана" посјетили су фирму за производњу намјештаја ,,Грајнер ентеријери", гдје су им представљене предности столарског занимања.
 
Власник фирме Горан Јовановић рекао је да је начелник општине Угљевик Василије Перић подржао иницијативу да се потенцијалним столарима додијели стипендија тако што би ова подмајевичка општина  измиривала путне трошкове до Техничке школе „Михајло Пупин“ у Бијељини.

Јовановић је истакао да је циљ „Инфо-дана“ да се прикаже лијепа слика столарског заната.
„У овом занату се тражи креативност, прецизност, индвидуалност. Уколико се млади одлуче да крену у столарски занат, подржаћемо их и бити им ослонац“, рекао је новинарима Јовановић.

Он је напоменуо да је фирму у Угљевику основао 2009 године, када се вратио из Аустрије, те да фирма  запошљава 6 столара, а производе извози на Европско тржиште.
„Недостатак квалификоване радне снаге је генерално проблем када је ријеч о столаском занату“, рекао је Јовановић.

Матурантима је информације о школовању за столара пренио директор Техничке школе „Михајло Пупин“ Миленко Максимовић из Бијељине.
„Са  фирмом Грајнер ентеријери,  имамо дугогодишњу сарадњу када је ријеч о пракси ученика из наше школе“, истакао је Максимовић.

Он је најавио да се ове  школске године  уписује четврта генерација  столара.
„У оквиру Техничке школе имамо четири струке са укупно једанаест занимања, а то су струка електротехнике, саобраћаја, машинство и шумарство и обрада дрвета“, појаснио је Максимовић.

Он је похвалио сарадњу са општином Угљевик, али и са фирмом „Грајенер ентеријери“.
„Посредством власника Грајнер ентеријера, остварили смо сарадњу са једном Аустријском школом, гдје смо  боравили у дводневној посјети и видјели како функционише систем школства и образовања будућих столара“, нагласио је Максимовић.