ТРАДИЦИОНАЛНА ПОДЈЕЛА ПЕЧЕНИЦА БОРЦИМА :: Semberija INFO ::

 

ТРАДИЦИОНАЛНА ПОДЈЕЛА ПЕЧЕНИЦА БОРЦИМА


Данас је испред просторија Градске борачке организације традиционално подијељено 240 печеница лицима из реда социјално угрожених борачких категорија поводом обиљежавања најрадоснијег хришћанског празника Рођења Христовог – Божића. Градска управа  града Бијељина обезбиједила је 220 печеница, а „ЗП комерц“ даровао још 20 печеница. Поред печеница подијељено и три тоне брашна које је даровао Млин „Павловић“.

Младен Марић се обратио новинарима у име Одјељења за борачко- инавлидску и цивилну заштиту и рекао да су сваке, а и ове године су присутни за подјелу божићних печеница борачким категоријама.

-Желим да изјавим да је Градска управа и ове године обезбиједила 220 печеница, што је за 20 више него проте
кле године,  социјално угроженим борачким категоријама, да им се у ова тешка времена помогне, да за вријеме божићних празника имају богату трпезу. Спискове ко треба да добије помоћ правиле су организације, односно удружења проистекла из Одбрамбеног- отаџбинског рата. Ми као млађа генерација не смијемо да заборавимо борачку популацију, оне који су дали своје животе и дијелове тијела за стварање Републике Српске и да им што више изађемо у сусрет као градско одјељење на челу са Градском управом да имају што боље услове и надамо се да ћемо се из године у годину  трудити да што више помажемо борачкој популацији. На крају бих желио честитати предстојеће празнике свим нашим суграђанима, поготову борачкој популацији, да им пожелим здравље и да у што бољем расположењу, миру и весељу са својим најмилијима проведу Божићне празнике“, завршава Марић.

Предсједница Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице Смиља Митровић рекла је да свака породица жели да добије нешто и да је то знак да их неко цијени и поштује.

-Ово, по нашем мишљењу, није праведно, ми имамо 15.000 бораца и  900 породица  погинулих бораца који живе на простору Семберије и Мајевице, а подијели се само 200 до 300 печеница и онда сваке године морамо да мијењамо породице, да се не би и други осјећали запостављено. То би требало промијенити или да се престане дијелити,  јер је немогуће извести да сви буду задовољни“, завршава Смиља Митровић.

Миодраг Стевановић, предсједник Градске борачке организације  рекао је да је ово једна њихова традиција и показатељ да нису заборавили борце.

-Ми мислимо на њих и желимо да им увеличамо божићне празнике. Послије 30 година од почетка рата има много борачке популације која је у лошем материјалном стању и социјално су угрожени. Покушавамо на све начине да то исправимо. Борцима се мора посветити више пажње, морају имати већа примања да би могли да живе и уживају у нашој Републици Српској“, завршава Стевановић.

Љубинко Николић, борац прве категорије са Озрена, рекао да је да први пут добија печеницу након 26 година и да му то много значи, иако испуњава све услове да добијање печенице. Захвалио се свима који су учествовали у подијели печеница, а посебно градоначелнику Бијељине Љубиши Петровићу који им је, како каже, ово омогућио.

Семберија инфо