ТРУДИМ СЕ ДА УВИЈЕК БУДЕМ ТЕМЕЉАН И ОДГОВОРАН У РАДУ :: Semberija INFO ::

 

ТРУДИМ СЕ ДА УВИЈЕК БУДЕМ ТЕМЕЉАН И ОДГОВОРАН У РАДУ


Александар Ђурђевић предсједник је Скупштине града, један од најмлађих политичара у Бијељини, дипломирани правник, некадашњи перспективан кошаркаш, породичан и друштвен човјек. За себе каже да ништа у животу није „добио на тацни“ и да је за младог човјека важно да вриједно ради и бори се за своју будућност. С поносом истиче да потиче из радничке породице. Рођен је у Сарајеву, а одрастао и своју будућност „креирао“ у Бијељини.
 
Увијек кажем да је поред труда и рада, потребно да се „сложе и одређене коцкице“, а спорт ми је био „вјетар у леђа“ и највише ме одредио као личност, јер сам стекао радне навике и изградио позитиван такмичарски дух. Наравно, да вриједно радим, учим и усавршавам се, усмјеравали су ме и родитељи, којима сам захвалан. Био бих неискрен кад бих рекао да и политика није „упетљала“ своје прсте у мом стасавању. Већ као студент био сам омладински активиста  СНСД-а и степеницу по степеницу, захваљујући партијским колегама, данас сам функционер странке на коју сам поносан. Кад кажем функционер, морам нагласити да поштујем функције, али себе не доживљавам на тај начин. Највише волим кад ми кажу да ме функција није промијенила и да сам и даље Ацо, који воли кошарку, музику, породицу, пријатеље и има људски однос према свим грађанима. То не значи да посао, политику и живот не схватам одговорно. Трудим се да будем темељан и одговоран у раду и надам се да је то препознатљиво кад је моје име у питању.
 
На челу сте Скупштине, другог по величини града у Републици Српској. То је част, али и велика одговорност.
-Дио сам коалиције која чини скупштинску већину, али сам, прије свега, предсједник Скупштине. Ту сам гдје јесам, захваљујући прилици коју ми је пружио СНСД и коалициони партнери. Настојим да његујем принципе странке, односно, да одговорно радим и његујем коректан однос према грађанима. Као предсједник Скупштине трудим се да будем на висини задатка, да представљам све одборнике, како позиције, тако и опозиције. Настојим да свим одборницима дам прилику да кажу оно што мисле и да ником не ускратим права која има. Трудим се да балансирам и нисам острашћен, а морам рећи и да неке личне ствари морају да се оставе по страни зарад нечег већег. Изван сједница Скупштине, најчешће кроз медијске наслове, догађају се неки „реторички излети“, али то ником не доноси добро. Сматрам себе умјереним човјеком и настојим да сједнице протичу у коректној и конструктивној атмосфери, а уколико конверзација и крене у непримјереном смјеру, „сијечем је у корјену“, без обзира о којој је политичкој опцији ријеч.
 
 
 Да ли сте задовољни досадашњим донесеним скупштинским одлукама?
-Већина одлука на сједницама доносе се у интересу квалитетнијег живота наших грађана. Управо због тога, без обзира ко је предлагач, одлуке се усвајају, јер Скупштина мора да се издигне изнад политике. С обзиром да је предлагач углавном градоначелник, подсјетићу да је током ове године од 205 тачака дневног реда, које су у Скупштину упућене од предлагача, односно, градоначелника, 189 усвојено, седам је враћено на дораду, уз инструкције шта треба урадити, четири су се поново нашле у скупштинској процедури и усвојене су, а девет тачака није усвојено. Међу њима је извјештај о извршењу буџета за првих шест и првих девет мјесеци, јер не можемо прихватити да је одобрено 1,8 милиона конвертибилних марака за изградњу комуналне инфраструктуре, а реализује се само 35.000 КМ. Новац, који се убире од грађана, мора да им се врати кроз инвестиције, пројекте  и директна давања. Неусвојене одлуке немају додирних тачака са било каквом блокадом, о којој се неријетко говори. Одржали смо девет сједница, а до краја године очекујемо одржавање и десете, гдје се на дневном реду треба наћи Приједлог буџета за 2022. годину. Опредјељење свих је да у наредну годину уђемо са усвојеним буџетом и не дођемо у ситуацију привременог финансирања. Коалиција „Договор за Бијељину“ је предложила низ амандамана, гдје смо увели подршку за новорођену дјецу, финансијску подршку за дјецу у приватним вртићима, повећали средства за субвенције у пољопривреди, увели смо ставке које се односе на самозапошљавање младих, подршку привреди угроженој због због корона вируса и значајно подигли средства за здравство и социјалне категорије.
 
Шта предсједник ради у периоду од сједнице до сједнице?
-Сједнице имамо, углавном, једном мјесечно, а петнаестак дана прије сједнице почиње припрема. Обрађивачи нам достављају материјале које припремамо и седам дана прије сједнице одржавају се међустраначки и припремни састанци, анализа обрада материјала и сл. Након сједнице, донесене одлуке се објављују у Службеном гласнику. Поред тога, постоје одређене обавезе које су протоколарног карактера гдје је потребно да се одазовем на позив, што и чиним, потом слиједе и састанци са представницима грађана са којима настојим пронаћи најбоље рјешење проблема који их тиште, а слични састанци се одрганизују и са бројним удружењима и привредницима. Ако ме питате за радно вријеме, то је нешто што не могу прецизирати, јер кад сте у служби грађана, радно вријеме није фиксно, а то се често односи и на викенде. Наравно, то не кажем јер се жалим. То доживљавам као свој задатак, јер сам посвећен нашим грађанима, а посебно младим људима за које морамо институционално рјешавати статус. Моје настојање је да млади људи вјерују у себе, буду упорни и не одустају од учења, усавршавања и циљева. Заједно можемо доћи до квалитетних рјешења која доприносе побољшању амбијента, али морам бити реалан и искрен и рећи да не можемо за кратко вријеме имати стандард као неке европске земље. Вјерујем да системским рјешењима можемо мијењати ситуацију на боље и да бројни грађани, посебно млади људи, дијеле моје увјерење.
 
Шта Вас највише обрадује након радног дана? 
-Свакако да је то одлазак кући у оазу мира и сигуран дом, гдје ме чекају супруга Сања и кћеркица Ана, која је већ порасла, хода и сриче прве ријечи. Оне су моја круна приватног живота, мој „вјетар у леђа“. Љубав коју ми пружају настојим да узвратим на најбољи начин, да не урадим било шта, што би им донијело непријатност. Наравно, морам рећи да уласком у породични дом не значи да имам чаробно дугме којим могу избрисати све проблеме са којима се сусрећем на послу, али настојим да се то не одрази на њих. Мој утисак је да се у овој најљепшој улози, оца и супруга, добро сналазим, а то ме чини неизмјерно срећним.
 
 
Ваша порука грађанима Бијељине на крају календарске године.
-Свим грађанима желим много здравља и среће у 2022. години. Вјерујем да ћемо у години која је пред нама имати мање јаких ријечи, а много више  конкретних дјела која су у интересу грађана који су нам указали повјерење.

Семберија инфо