УХАПШЕН ЗБОГ ЗЛОЧИНА СТАРОГ 27 ГОДИНА :: Semberija INFO ::

 

УХАПШЕН ЗБОГ ЗЛОЧИНА СТАРОГ 27 ГОДИНА


- Држављанин Србије Јовица Бурсаћ (47) ухапшен је због кривичног дјела убиство без предумишљаја на међународном граничном прелазу Попови.

Он је, како сазнајемо, ухапшен на основу потјернице Интерпола Загреб.

Из Граничне полиције БиХ саопштено је да су припадници Јединице граничне полиције Бијељина у сриједу ухапсили Ј.Б., држављанина Србије. 

"Граничним провјерама утврђено је да је за њим Интерпол Загреб расписао потјерницу због кривичног дјела убиство без предумишљаја.

Контролисан је на уласку у Босну и Херцеговину на међународном граничном прелазу Попови", наводи се у саопштењу. Како додају, предат је службеницима Судске полиције Суда БиХ.

Према ранијим информацијама из хрватских медија, Бурсаћа терете да је 23. маја 1994, око 23.30, након краће свађе из полуаутоматске пушке изрешетао познаника Милорада Бокана.

За Бурсаћем је расписана потјерница због вођења кривичног поступка за убиство у Грачацу, код Задра.  Убиству је претходила свађа у кафани.

Бурсаћа оптужница терети да је након свађе са Боканом у гостионици у власништву Жарка Милића отишао својој кући, из које је узео полуаутоматску пушку у власништву ујака те је испалио два хица према гостионици. 

Угледавши Бокана испред гостионице, Бурсаћ је испалио хитац у његовом правцу погодивши га у раме, а када се окренуо и потрчао, испалио је у њега и други хитац, због чега је овај пао поред пута. 

Након тога му је пришао те му је, док је лежао потрбушке, сасуо осам хитаца у леђа.

Оптужницу против Бурсаћа подигло је тадашње Окружно тужилаштво у Книну у Републици Српској Крајини, а Окружни суд у Книну га је осудио на девет година затвора. 

Пресуду је укинуо тзв. Врховни суд Вуковар 4. јула 1995. године. 

Овај спис из архиве су 2009. године извукли припадници Жупанијског државног одвјетништва у Задру и предложено је провођење поступка конвалидације. 

Оптужница је подигнута 2009. године , али је предмет упућен на процесуирање властима у Косову, гдје Бурсаћ живи. 
Међутим , предмет је враћен у Задар, јер нису испуњени услови за уступ кривичног прогона, јер Бурсаћ има и држављанство Хрватске и Србије, због чега је одлучено да ће му се судити у одсуству. 

Њему је Жупанијски суд у Задру одредио и притвор и расписао потјерницу за њим.
 
(Независен)