Обилне падавине и хладно вријеме током маја донијели бригу пољопривредницима: Сељаци преуморни од рада и неизвјесности :: Semberija INFO ::

 

Обилне падавине и хладно вријеме током маја донијели бригу пољопривредницима: Сељаци преуморни од рада и неизвјесности


Хладно и нестабилно вријеме током цијелог маја, честе и обилне падавине, забринули су пољопривредне произвођаче у Семберији.  На почетку сезоне производње житарица и поврћа рачунају се могући подбачаји и губици у производњи.

Јован Пурић (57) из Црњелова, који је засадио лубеницу на закупљеном земљишту у Малој Обарској, за Семберија инфо каже да биљежи кашњење у садњи и до 20 дана, тако да ће кашњење у производњи износити и до мјесец дана.

„Није кише количински пало пуно, али су дневне температуре ниске, тако да биљке угрожене. Велико је и испаравање из земље и из ваздуха, тако да се на све те недаће калеме и биљне болести. Ноћи су хладне, дневне температурне разлике су уочљиве, што погодује развоју биљних болести. Приноси ће бити мањи од 20 до 50 одсто. Производимо житарице, поврће у пластеницима, од паприке, краставца, лука, парадајза, купуса, па до диње. Обрађујемо велике површине, али немамо велику помоћ од државе. Супруга Рада и син Драгомир раде са мном на имању. Син Никола студира у Београду. Често ангажујемо и сезонске раднике. Дневница износи 40 КМ. За њих мало, за мене пуно. Велике су инвестиције у пољопривреди, гледамо у небо са страхом и зебњом, пијаца и тржиште су ограничени. Народ је отишао и одлази за бољим. Питамо се, ко ће сутра куповати ово што ми производимо“, каже Јован Пурић. Јован каже да воли да ради на њиви, те да у сезони одмара свега неколико сати. Ми, сељаци, смо преуморни од рада и од превелике неизвјесности“, каже Јован Пурић.

На имању Чедомира Радовановића (34) у Великој Обарској у току је берба јагоде. Чедомир каже да берба јагоде касни због хладног и кишовитог времена.

“Петнаестак дана ћемо продужити бербу јагоде, а биће умањен и род због оваквих временских услова. Морали смо брати јагоде које су биле оштећене и одбацивати их како се трулеж не би проширика на здраве плодове. Ипак, задовољни смо квалитетом и приносима”, каже Радовановић, истичући да за своју конзумну јагоду, италијанских сорти “клери” и “џоли” има купце и у Бијељини и на подручју Бањалуке.

Васо Миловановић је искористио неколико сати без кише да покуша осушити дјетелину. Он каже да дјетелину може искористити за силажу, никако за балирање, јер је била изложена великим количинама падавина и почела је да трули у доњем дијелу стабљике.

“Слична је ситуација и са пшеницом и кукурузом, који су добили превише влаге у систему коријена. Кукуруз је у пуно лошијем стању и споро напредује”, каже за Семберија инфо Миловановић.

На имању Адмира Хамидовића (50) у току је вађење раног кромпира. Адмир каже да је, упркос киши и хладном времену, успио произвести квалитетан бијели кромпир сорте “адора”.

“Задовољан сам приносом. Очекујем род од двије тоне по дунуму. Све што произведем продајем на Кванташкој пијаци у Бијељини. Тренутно кромпир продајем по цијени од једну КМ за килограм на велико,” каже Хамидовић.

СемберијаИНФО/Љ.Љубојевић