СКУПШТИНА ГРАДА: У НОВУ ГОДИНУ СА УСВОЈЕНИМ БУЏЕТОМ :: Semberija INFO ::

 

СКУПШТИНА ГРАДА: У НОВУ ГОДИНУ СА УСВОЈЕНИМ БУЏЕТОМ


Предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић, након усвајања буџета града за наредну годину, истакао је да је “важно да град у наредну годину улази са усвојеним буџетом и не иде на привремено финансирање”.

-Настављамо да доносимо одлуке у корист грађана, без обзира на то ко је предлагач. Усвојени су амандмани Коалиције “Договор за Бијељину”, а скупштинска већина је подржала и амандмане Клуба одборника ПДП-а, као и амандмане одборника СДС-а Анке Тодоровић”, рекао је Ђурђевић уз оцјену да усвајање буџета види као допринос Скупштине, нормалном функционисању локалне заједнице. Он је као један од амандмана, навео амандман који је поднио одборник Миленко Гајић, а то је  уређење градске плаже у Амајлијама, за коју сматрају да је потребна за град.

-Повећали смо и средства која се тичу здравствене заштите, инфраструктуре, изградње амбуланти. Пољопривредници могу очекивати већа средства, која директно иду за подстицај за пољопривредну производњу, а повећана су и средства за спорт”, рекао је Ђурђевић. -Градоначелник има могућност да пет одсто средстава може реалоцирати, као и да пет одсто средстава, која су неутрошена у претходној години, може до 31. јануара реалоцирати на неке друге ставке”, појаснио је Ђурђевић.

Одборник ПДП-а у Славиша Марковић сматра да је буџет за наредну годину требало да има економски карактер и да је знатно више средстава требало да буде издвојено за капиталне инвестиције.

-Сматрам да је лоше је да у плану није ниједна озбиљна капитална инвестиција за идућу годину и питам како ће градоначелник идуће године реализовати капиталне пројекте и усвајати пројектно-планску документацију ако нема потребан буџет? За комплетну путну инфраструктуру, уређење уличне расвјете, хигијену града, 1,5 милиона КМ је мало”, рекао је Марковић и додао да није добро што је амандманима скупштинске већине умањен дио средстава за плате запослених у Градској управи. Градоначелник Љубиша Петровић сматра да је, како је рекао, “скупштинска већина окренула буџет наопачке, јер са усвојеним амандманима не личи на Нацрт буџета коју су они сами подржали”. -Одлука о буџету је политички мотивисана, јер су умањене позиције које се тичу кабинета градоначелника за 182.000 КМ. На тој позицију су одузета средства текуће помоћи мјесним заједницама”, рекао је Петровић и додао да је “цјелокупну одговорност за функционисање града и креирање буџета преузела је скупштинска већина”.

Петровић је појаснио  да су “смањена средства Одјељењу за финансије за 150.000 КМ, Одјељењу за пољопривреду 175. 000 КМ, те Одјељењу за просторно уређење и да је Одјељење за стамбено-комуналне послове поднијело највећи терет умањења буџета”. Он је навео и да су смањене и резерве за спорт, као и инвестиције у домове културе. Говорећи о  приједлогу одлуке о посебној награди радницима у ковиду, идеја је била да се подрже здравствени радници у борби против пандемије. У изјави новинарима, одборник СНСД-а Златан Лазаревић рекао је да је Уставни суд Републике Српске донио одлуку да су “сви амандмани Коалиције “Договор за Бијељину” донесени у складу са законом и да су примједбе градоначелника неосноване”. -То важи и за амандмане за ову годину, јер су урађени по истом принципу као и за 2021”, нагласио је Лазаревић. На данашњој сједници је  

усвојена и одлука о извршењу буџета, а одборници су подржали и иницијативу одборника СНСД-а Данијеле Ђукин да за труднице и породиље до годину дана буде обезбијеђен бесплатан паркинг.

-Свакој турдници и породиљи треба направити пропусницу са роком важења, а мислим да би то било лијепо, посебно у близини Болнице и Дома здравља”, рекла је Ђукинова. Одборник СДС-а Мирјана Орашанин је, у име таксиста са подручја града, поднијела иницијативу да им се омогући полукружно окретање код зграде Суда, јер, како је рекла, “таква одлука омогућила би да таксисти брзо и ефикасно обављају свој посао”.

Семберија инфо