СЕМБЕРИЈА: ПРАСИЋИ ПОСКУПЈЕЛИ УОЧИ ПРАЗНИКА :: Semberija INFO ::

 

СЕМБЕРИЈА: ПРАСИЋИ ПОСКУПЈЕЛИ УОЧИ ПРАЗНИКА


Цијена прасића у Српској могла би ускоро достићи шест марака по килограму живе ваге. Због смањене производње, а повећане потражње пред божићне и новогодишње празнике, њихова цијена ће се повећати и у месницама.
 
Цијена других врста свињског меса остаће непромијењена.
 
На сточној пијаци у Бијељини, прасићи до 25 килограма, продавани су за 5 до 5,5 марака по килограму. Фармери кажу да ће напокон нешто и зарадити.
 
Знају и да ће ове цијене трајати само двадесетак дана те неће спасити годину лоше производње.
 
„Више би нас радовало да цијена током године, у марту и априлу и цијелог љета, буде таква да нам буде исплативо, нпр. 3 КМ по килограму. А ово поскупљење, дамо пред празнике, нам много не значи. Цијела година нам буде таква да једва натежемо крај с крајем”, каже за ИнфоБијељина узгајивач Стево Којић, којег смо затекли на сточној пијаци у Бијељини.
 
Дошао је да прода 12 прасића, од 20 до 30 килограма.
 
„Не могу их враћати у обор. Ако буде потребно, снизижу цијену“, каже овај домаћин.
 
Он додаје да су узгајиваче свиња на ивицу опстанка, довели сушна година, пандемија, нагло повећање цијена житарица и других компоненти за сточну храну.
  
„Све је два до три пута скупље. А продаја иде слабо. Ојадила нас и ова корона. Нема свадби, крштења. Ресторани купују само основно. Прије продам прасце на кућном прагу а сад тешко иде“, каже овај домаћин.
 
Период свињокоља поправио је ситуацију у фармама товних свиња, а предстојећи празници доносе зараду узгајивачима прасића, наглашава и Слободан Петрић из Удружења узгајивача свиња Републике Српске.
„Прасци су се продавали по 3 КМ по килограму живе ваге а фармери низали губитке. Сада имају прилику да, у ове празничне дане, нешто зараде“, каже Петрић.

Нагло повећање цијена прасића утицаће и на цијене у месницама. Очекује се да ће килограм свињског меса у месницама коштати осам КМ.
 
Купци се, с обзиром да се већ од јануара очекује смањење цијена товних свиња, надају да ће доћи до корекција цијена свињског меса.
 
Иако се слажу да фармери не смију бити на губитку, сматрају да цех не смију да плаћају  крајњи конзументи, који су ионако изложени свакодневним поскупљењима.

Извор: ИнфоБијељина