ГРАД БИЈЕЉИНА: ОДЈЕЉЕЊЕ ЗА БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКУ И ЦИВИЛНУ ЗАШТИТУ :: Semberija INFO ::

 

ГРАД БИЈЕЉИНА: ОДЈЕЉЕЊЕ ЗА БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКУ И ЦИВИЛНУ ЗАШТИТУ


Овогодишњи буџет Одјељења износио је 479.639 КМ, а извршење буџета је 96 посто, рекао на конференцији за новинаре Младен Марић испред Одјељења за борачко-инвалидску и цивилну заштиту. Он је подсјетио да у евиденцији имају 1.366 чланова породица погинулих бораца ВРС, 59 чланова породица цивилних жртава рата, 1.754 ратних војних инвалида, 43 цивилна инвалида, 20. 271 бораца одбрамбено-отаџбинског рата и 10 жртава ратне тортуре.

-Новчана издвајања за шест удружења која су у склопу Одјељења износе износе 157. 750 КМ, а од наредне године имаћемо још три удружења која су остварила статус од посебног значаја, а то Удружење жртава рата регија Бијељина, Удружење грађана ветерана РС и Удружење ветерана града Пантери. Поред наведеног износа, удружењима пружамо помоћ и по питању одређених ванрених активности, као што је обиљежавање значајних датума, парастоса по мјесним борачким организацијама, те финансирање печеница за Божић социјално угроженој категорији и тд.“, рекао је Марић и додао да је Одјељење у овој години имало и санацију три споменика погинулим борцима у мјесним заједницама Модран, Патковача и Кацевац, те изградњу споменика у мјесној заједници Нови, а укупна средства су износила 8. 225 КМ.

-У овој години смо имали велики број захтјева за једнократне новчане помоћи, а поднесено је 1.234 захтјева. Захтјеви су се односили на тешку материјалну ситуацију и лијечење, а за ове намјене је из буџета Одјељења издвојено 134. 000 КМ. По питању рјешавања стамбеног питања борачке категорије, утрошено је 50. 000 КМ, а од поднесених 58, позитивно је ријешено 28 захтјева. Захтјеви су се односили на адаптацију и изградњу породичних стамбених објеката“, појаснио је Марић и додао да се уназад неколико година нису повећавала средства Одјељењу, те су испред Одјељења ишли са приједлогом да се финансијска средства повећају за 230. 000 КМ.

-То би значило да укупан износ буџета Одјељења за наредну годину износи 711. 250 КМ, иако сматрамо да су и ова средства недовољна, јер је борачка популација у веома тешкој материјалној ситуацији, али се надамо да ће се средства из године у годину повећавати“, рекао је Марић и подсјетио да је у склопу Одјељења и Одсјек цивилне заштите.

-Сваке године издваја се дио средства, а ове године су износила 35. 000 КМ и утрошена су за набавку личне и спасилачке опреме и ванбродског мотора, те за обнову лиценци за цертификоване спасиоце, те за реализацију редовних годишњх вјежби и обука“, појаснио је Марић.

Семберија инфо