КОНВЕНЦИЈА: КАКО СЕ МОЖЕМО СПАСИТИ ОД ДЕМОГРАФСКОГ СЛОМА?“ :: Semberija INFO ::

 

КОНВЕНЦИЈА: КАКО СЕ МОЖЕМО СПАСИТИ ОД ДЕМОГРАФСКОГ СЛОМА?“


Да би се побољшала демографско стање у Републици Српској, неопходно је обезбиједити сигуран посао за младе људе, субвенције за за рјешавање стамбеног питања, али и интензивириати запошљавање жена,речено је на конвенцији „Како се можемо спасити од демографског слома“. Демограф  Стево Пашалић сматра да општине и градови стално помињу демографију, али само форме ради.


-Циљ ове конвенције је усвајање предложене декларације о демографском развоју, као кључном националном интересу и размијена мишљења о предложеној декларацији „Република Српска- демографски изазови као стратешко национално питање“, која ће након усвајања бити послата званичним институцијама“, рекао је Пашалић и нагласио да, како је рекао,“стање није добро, као ни у региону“.

-Са овим проблемом се треба озбиљно ухватити у коштац. Често се посеже за новчаним давањима, једнократним и вишекратним новчаним давањима, како би се ријешио проблем демографије. То је добар гест, али то неће практично утицати да се роди ниједно дијете више. Кључне мјере су економски развој и обезбјеђивање сигурног посла, а то ће утицати да нам мање одлазе млади људи“, истакао је Пашалић. Он сматра да је добра мјера и субвенција за рјешавање стамбеног питања, бесплатан смјештај дјеце у вртиће, као и мјере везане за пореске олакшице вишечланим породицама.
-Потребно је и интензивније запошљавање жена, које су данас у великој мјери високообразоване и еманциповане, а најтежи задатак је смањење интензитета исељавања“, рекао је Пашалић. Посланик у НСРС Перица Бундало, учесник у дискусији, нагласио је да је „питање демографије једно од кључних, односно питање опстанка на овим просторима“. Он је потврдио да ће дати подршку предложеној декларацији „Република Српска - демографски изазови као стратешко национално питање“, те да ће информације са конвенције искористити да пренесе у НСРС и да предложи одређене мјере на нивоу највишег законодавног тијела у РС, како би се поправило стање у овој области“. Студент-сарадник, Весна Кртинић, истакла је да је су, „кроз петогодишње студирање, у сарадњи са професором Пашалићем, користили статистичке податке који су се односили на начине како смањити демографске сломове у РС.

-Истраживали смо параметре који се односе на опште стопе наталитета и морталитета, па све до стопе запошљавања-незапошљавања и демографских ресурса. Из године у годину, резултати су бивали све лошији, будући да је рођено све мање дјеце, а све више људи је током тог периода умирало. Одлазак младих из РС, такође, је утицао на лоше демографске резултате, а оно чему тежимо је запошљавање младих, што ће резулттирати поправку демографског стања у РС“, рекла је Кртинићева.

Семберија инфо