НАРОДНА ПАРТИЈА СРПСКЕ ГО БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

НАРОДНА ПАРТИЈА СРПСКЕ ГО БИЈЕЉИНА


НЕ УЗНЕМИРАВАЈ, РАДИМ!

Народна партија Српске синоћ је организовала Округли сто на тему „Шта је то узнемиравање на раду и како се заштити?“

Округли сто на тему „Шта је то узнемиравање на раду и како се заштити?“ у организацији Одбора жена Народне партије Српске,  а који се одржан у Великој сали за састанке Центра за културу, синоћ је окупио тридесетак учесника.
Хелена Стојић, као организатор догађаја и предсједница Одбора жена Народне партије Српске, истакла је значај питања узнемиравања на раду будући да је од октобра ступио на снагу Закон о заштити од узнемиравања на раду РС.
-Иако су закони написани да буду јасни и прецизни, и даље се радници суочавају са тешкоћама у тумачењу закона, те ни у овом случају то није изузетак. На јучерашњем скупу смо могли чути да многи радници, на које се првенствено односи овај Закон, нису ни знали да он постоји. Тешкоће даље настају у примјени Закона, будући да радничка популација још увијек  нема повјерење у брзину реаговања институција. Стрес који са собом може да носи радно окружење постаје све више и више окидач за многе болести па је благовремено реаговање и радника и послодавца од великог значаја” истакла је Стојићева.

Модератор Округлог стола Тања Којић је истакла да Закон о заштити од узнемиравања на раду пружа раднику много шира права него што је то случај са одредбама Закона о раду на начин да се шири и круг лица која могу тражити заштиту, те је у тој категорији и послодавац, и врсте радњи које представљају узнемиравање на раду.  Такође, истиче да су коначно успостављени јасни механизми заштите од узнемиравања који се првенствено остварују код послодавца, али и код Агенције за мирно рјешавање радних спорова и код надлежног суда, као посљедње инстанце заштите од узнемиравања.

У циљу помоћи свим угроженим категоријама у вези са узнемиравањем на раду, Народна партија Српске ГО Бијељина отвара своја врата за бесплатну правну помоћ сваког понедјељка од 16 до 17 часова у канцеларији која се налази у Улици Меше Селимовића 39, а
контакт телефон је 055 422 373.