УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ БОРАЦА И ЦИВИЛА СЕМБЕРИЈЕ И МАЈЕВИЦЕ: НЕ ОДУСТАЈЕМО ОД ПРОЦЕСА ТРАЖЕЊА НАЈМИЛИЈИХ :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ БОРАЦА И ЦИВИЛА СЕМБЕРИЈЕ И МАЈЕВИЦЕ: НЕ ОДУСТАЈЕМО ОД ПРОЦЕСА ТРАЖЕЊА НАЈМИЛИЈИХ


Скупштина Удружења породица заробљених и несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице одржана је 23. децембра у Бијељини, а на сједници су представљни резултати рада у 2021. годни, као и план рада за наредну годину. Члан колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ, Никола Перишић истакао је да се у процесу тражења несталих, недостатак релевантних информација.


-У Републици Српској у костурницама и мртвачницама тренутно се налази 600 посмртних остатака гдје је изолован ДНК профил, али је чињеница да нема подударања са ДНК профилом који су узети од породица“, рекао је Перишић и нагласио да је фокус дјеловања управо рад по наведеном.

-Процес проналаска несталих лица отежан је из разлога што су се починиоци потудили да добро сакрију доказе, али ми нећемо одустати од процеса тражења“, нагласио је Перишић и подсјетио да Република Српска, по евиденцији Института још увијек трага за 1.266 несталих лица српске националности, док се по подацима Центра за истраживање рата и ратних злочина Бања Лука, још увијек тражи 1 600 лица.


Предсједница Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевица Смиља Митровић, нагласила је да овај предпразнични и празнични период, најтежи за породице које још увијек траже посмртне остатке својих најмилијих.


-Мајка сам несталог сина јединца, младог војника и ово је период кад нам је свима посебно тешко. Године пролазе, а ми смо све старији и уплашени да ли ћемо дочекати дан да их достојно сахраним, да се зна гдје можемо свијећу да запалимо. Удружење још увијек тражи 57 несталих лица. У овој години, нисмо пронашли још ни једну особу и морам рећи да нисмо задовољни резултатима рада оних који треба раде по питању процеса тражења несталих. Породице не одустају од тражења и инсистирамо да се процес тражења убрза“, рекла је Митровићева.

Семберија инфо