УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА БИЈЕЉИНА: ДРАСТИЧНО ПОВЕЋАНА СМРТНОСТ ПЕНЗИОНЕРА :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА БИЈЕЉИНА: ДРАСТИЧНО ПОВЕЋАНА СМРТНОСТ ПЕНЗИОНЕРА


Удружење пензинера у Бијељини броји око 11.000 чланова, док је укупан број пензионера на подручју општине око 16.000. Према ријечима предсједника Удружења Ђуре Станојловића, тежак положај ове категорије становништва, додатно је усложњен због пандемије вируса корона. У Удружењу се труде да бар мало олакшају проблеме, али с обзиром на средства којим располажу и свакодневним захтјевима за једнократну помоћ, није им лако изаћи у сусрет свима којима је помоћ неопходна.

-Бројни су проблеми пензионера, од трошкова лијечења, преко све чешћих поскупљења основних животних намирница. Кад томе додамо и измирење обавеза за режије, великом броју њих, не остане ништа. Састављање краја с крајем је постала свакодневица, а оно што је евидентно је и драстично повећање смртности пензионера због пандемије вируса корона“, каже Станојловић и додаје да Удружење, иако на располагању имају ограничена средства, породицама умрлих исплаћује трошкове у износу од 200 КМ по основу сахране.

-Обратили смо се Градској управи захтјевом за додјелу финансијских средстава за помоћ. Захваљујемо се што су нам изашли у сусрет и на рачун Удружења уплатили 20.000 КМ подршке усљед ситуације изазване корона вирусом, тако да можемо благовремено исплатити посмртнине“, каже Станојловић.  Он се у име Удружења захвалио Градској управи и за износ од по 100 КМ једнократне помоћи пензионерима који примају најнижу пензију.

​-Градска управа је саопштила да сви пензионерима чија пензија износи највише 212 КМ,  имају право на једнократну помоћ коју могу искористити подношењем захтјева Одјељењу за друштвене дјелатности Града Бијељина, на одговарајућем обрасцу, предајом на шалтеру пријемне канцеларије Градске управе до 31. децембра 2021. године“, подсјетио је Станојловић и додао да се у Удружењу надају да ће градским буџетом за наредну годину бити планирано више средстава за пензионере.

Семберија инфо