У БИЈЕЉИНИ ОТВОРЕНА ПОСЛОВНИЦА ИРБ-а РС :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ ОТВОРЕНА ПОСЛОВНИЦА ИРБ-а РС


У Бијељини је данас отворена канцеларија Инвестиционо-развојне банке Републике Српске. Ово је четврта регионална канцеларија ИРБ-а након што су раније ове године отворене исте у Приједору, Источном Сарајеву и Требињу. Основни циљ отварања пословница ИРБ-а јесте тежња банке за равномјерним регионалним развојем Републике Српске односно додатно приближавање банке грађанима и привредницима.
 
Инвестиционо-развојна банка је од свог оснивања, 2006. године до данас на подручје Бијељине пласирала око 340 милиона КМ кредитних средстава. Од тог износа већина је пласирана привредницима, а 68 милиона се односи на физичка лица, односно подршку циљним групама попут младих брачних парова који по први пут рјешавају стамбено питање.
 
 

-У оквиру ИРБ-а која оперативно проводи финансијски механизам који се односи на подршку пројектима из наших локалних заједница а који се одвија на грант основи, до сада смо кроз седам јавних позива на подручју града Бијељине и околине додијелили преко 860.000 КМ бесповратних средстава и на тај начин подржали пројекте од ширег друштвеног значаја. Почетком сљедеће године ћемо расписати нови јавни позив на који ће моћи аплицирати све локалне заједнице са подручја Републике Српске", рекао је Дражен Врховац, директор Инвестиционо-развојне банке Рапублике Српске.
 
Министарка финансија у Влади РС, Зора Видовић истакла је значај ИРБ-а нагласивши да је то једна од најзначајнијих институција Републике Српске. Од свог оснивања до данас, привреди и грађанима, пласирала је преко 2,8 милијарди КМ. Влада РС је исказала опредјељење за додатно јачање своје Инвестиционо-развојне банке која би и у наредном периоду требала бити мјесто на којем се могу наћи најповољнији кредити за домаћу привреду и становништво.
 
-Влада РС је Инвестиционо-развојној банци РС одобрила да може имати фиксну каматну стопу од 0.5%. То говори да Влада од ове банке не очекује дидвидену, не очекује зараду него очекује да буде мјесто гдје физичка лица и привредници у свако доба могу доћи до најјефтинијих и најповољнијих кредита за своје планове и потребе", изјавила је министарка Видовић.

Семберија инфо