ПЛАНОВИ ЗА ПОБОЉШАЊЕ ПУТНЕ МРЕЖЕ :: Semberija INFO ::

 

ПЛАНОВИ ЗА ПОБОЉШАЊЕ ПУТНЕ МРЕЖЕ


На тему саобраћајне инфраструктуре и безбједности саобраћаја на подручју града Бијељина данас су у Градској управи говорили Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине и представници Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине Града Бијељина.

Истакнут је податак да је недавно потписано 17 уговора о асфалтирању градских улица и локалних путних праваца. Вриједност потписаних уговора износи 600.000 КМ, а ускоро се очекује потписивање још неколико уговора, у вриједности 150.000 КМ. Све детаљне информације о дионицама које ће се асфалтирати налазе се на сајту Града Бијељина, а рок за заврсетак ових пројеката је 30. април сљедеће године.

Градоначелник Петровић је нагласио потребу темељне реконструкције неколико важних градских улица, као и регионалних и локалних путева. Приоритети за ревитализацију су: Улица Стефана Дечанског (4.920.000 КМ), локални пут Бијељина - Амајлије са пјешачко-бициклистичком стазом (2.850.000 КМ), локални пут Бијељина – Велика Обарска – Горње Црњелово – гранични прелаз Суботиште (3.000.000 КМ), локални пут Бијељина – Батковић – Клис, са пјешачко-бициклистичком стазом (5.200.000 КМ), локални пут Љељенча – Горња Чађавица (1.750.000 КМ), локални пут Горњи Драгаљевац – Доњи Магнојевић (500.000 КМ) и локални пут Трњаци – Међаши (350.000 КМ). Према техничким плановима вриједност реализације наведених пројеката који падају на терет Градске управе Града Бијељина, износиће 17.820.000 КМ.

-С обзиром да наведени износ далеко прелази износ који сваке године предвидимо у градском буџету за ову намјену, Градска управа ће током сљедеће године у скупштинску процедуру упутити приједлог одлуке о кредитном задужењу. Средства добијена на тај начин би се намјенски, детаљно, прецизно и јавно потрошила за изградњу нових путева, а не као што је био случај у неким ранијим периоду", изјавио је градоначелник Петровић.

Реконструкција путних праваца од града ка Амајлијама, Поповима, Батковићу, пута између Велике Обарске и Горњег Црњелова, Љељенче и Горње Чађавице, Горњег Магнојевића и Горњег Драгаљевца, Јање и Модрана, као и низ других путева мораће, према ријечима градоначелника, сачекати планирана кредитна средства.

Јавност је упозната и са мјерама које се предузимају на побољшању стања безбједности саобраћаја на подручју града. Једна од локација на којој су у току активности је Улица Кулина бана. Циљ надлежних јесте смањење брзине кретања возила том улицом и повећање безбједности кретања пјешака. У том правцу предвиђено је додатно освјетљење пјешачког прелаза, постављање одговарајуће свјетлосне сигнализације и лежећих полицајаца. Такође, након дугог чекања почиње реализација иницијативе да се на магистралном путу код ОШ „Јован Дучић“ у Патковачи постави семафор за пјешаке. ЈУ „Путеви РС“ која управља наведеним путем дало је Градској управи сагласност за пројектовање и припрему техничке документације за овај пројекат.