ДАНАС ДАН РУДАРА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ДАН РУДАРА


Данас се у Руднику и термоелектрани Угљевик обиљежава Дан рудара, Света Великомученица Варвара.

​Ове године рударски празник се обиљежава скромно у складу са мјерама за сузбијање пандемије корона вируса.

На Руднику истичу да ће План производње угља за 2021. Годину од око 1.790.000 тона бити остварен.

Такође, истичу да је од 1978. године, када је отворен ПК,,Богутово Село” до 2021. године укупно откопано око 314 милиона кубних метара откривке и око 57 милиона тона угља.
 
Поводом обиљежавања Дана рудара, Раде Косановић, руководилац радне јединице Рудник у Руднику и термоелектрани Угљевик наглашава да је било тешко радити у условима изазваним пандемијом КОВИД-19 и у сложеним техничко - технолошким условима остварити производњу која би омогућила несметан рад Термоелектране.

-У току ове године настављенa je обновa рударске механизације и постројења. Набавили смо три булдозера и један багер, запремине кашике девет кубика“, рекао је Косановић.
 
У овој години је реализован дио рударских радова на отварању ПК ,,Угљевик Исток 1“.
 


-У наредном периоду уз подршку ЕРС и Владе РС очекујемо значајне инвестиције у рударску механизацију и постројења, како бисмо остварили планске задатке, нарочито када се има у виду да је пројектом дефинисани коефицијент откривке за око 30% већи  у односу н апретходни период“, рекаоје Драгиша Видаковић, извршни директор за производњу угља и развој рудника.
 
План за 2022. годину је: 9.530.000 кубних метара откривке и 1.954.944 тонe угља, као и наставак радова на отварању ПК ,,Угљевик Исток 1”.
 
У нади да ће се од идуће године Дан рудара традиционално прослављати, као што се то чинило прије корона пандемије , Раде Косановић је свим запосленим у Руднику ,,Угљевик'', као и свим рударима у Републици Српској, честитао Дан рудара, Свету Великомученицу Варвару са рударским поздравом: СРЕТНО!