МЕМОРАНДУМ СА МИНИСТАРСТВОМ ПОЉОПРИВРЕДЕ - НОВИ КОРАК КА ЗАШТИТИ ОД ПОПЛАВА :: Semberija INFO ::

 

МЕМОРАНДУМ СА МИНИСТАРСТВОМ ПОЉОПРИВРЕДЕ - НОВИ КОРАК КА ЗАШТИТИ ОД ПОПЛАВА


Град Бијељина и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде су потписали Меморандум о реализацији пројекта заштите од поплава у Републици Српској.

На основу овог споразума, Град Бијељина се обавезао да ће сносити трошкове рјешавања имовинско-правних односа у оквиру експропријације за све непокретности које се односе на пројектну мјеру Т5 - изградња лијевог дринског насипа на подручју града Бијељина у укупној дужини од 2.801,80 метара (простор од ушћа ријеке Јање у Дрину, низводно до регулационе грађевине у Јањи, на каналу Дрина - Глоговац).

Влада Републике Српске је Одлукама из 2017. и 2020. године утврдила да је у општем интересу уређење тока ријеке Дрине, 2. фаза, етапа 4 у пројекту спречавања поплава од ријеке Дрине на подручју Семберије, те да се у ту сврху може извршити потпуна експропријација 138 парцела у катастарским општинама Јања 1 и Јања 2.

Град Бијељина је 3. децембра ове године започео поступак експропријације пред надлежним органом. Закључно са 14. децембром 2021. године, обрађено је 30 предмета и закључено 6 споразума о накнади у укупном износу од 65.231,80 КМ - саопштено је из Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине.