ЈЗУ БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: НАСТАВЉА СЕ ТРЕНД СТАБИЛИЗАЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ЈЗУ БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: НАСТАВЉА СЕ ТРЕНД СТАБИЛИЗАЦИЈЕ


Еидемиолошка ситуација у Републици Српској има тренд побољшања, а у Бијељини је је тај тренд побољшања још убрзанији, рекла је сарадник Болнице, епидемиолог, професор др Биљана Мијовић и појаснила да се подаци анализирају на седмичном нивоу.

-У прошлој седмици смо имали мање од 20 потврђених на седмичном нивоу и три смртна исхода, што је мање него претходних седмица. Када податке о потврђивању претворимо у стопе добијемо податак да Бијељина има повољније показатеље у односу на просјек, што нас доводи у ситуацију да можемо констатовати да ситуација иде на боље“, рекла је проф. др Мијовић. Она је нагласила да све ово није разлог да се опустимо, јер се ситуација врло лако може вратити и погоршати, уколико се грађани не буду придржавали неопходних мјера.

-Морам рећи да, нажалост, имамо још увијек много невакцинисаних грађана, а то видимо свакодневно међу хоспиталозованим, као и на терену кад радимо неке друге послове“, констатовала је проф. др Мијовић и послала поруку грађанима.

-Невакцинисани грађани треба да искористе овај период и одлуче се за вакцинацију. Они који су се вакцинисали другом дозом, треба да приме и трећу. Морам подсјетити грађане да многе вакцине у дјетињству, у примарној серији имају више доза, као нпр. протв дифтерије, тетануса, пертусиса,  и тд. , јер неке врсте вакцина морају да се дају више пута како би имуни одговор био добар. Када је кренула вакцинација против ковид 19 сматрало се да ће бити довољне двије дозе у примарној серији, међутим, како је вријеме одмицало и како смо пратили ситуацију на терену, потврдило се да су потребне дозе, јер после треће дозе, имунитет је далеко бољи“, рекла је проф. др Мијовић уз поруку да се у предстојећим празничним данима чувамо великих скуповима и да поштујемо епидемиолошке мјере. На конферецији је речено да је 15. децембра 2020. годоне, у ковид болницама у Бијељини било 106 хоспиталозованих, а данас, према извјештају шефа Ковид болнице др Микајла Лазића, на лијечењу у Ковид болници су 34 болесника, од којих је седморо (7) на респиратору.

-Радује нас чињеница да су у протекла 24 сата била само три (3) пријема.Ово је наставак тренда од краја новембра, гдје је евидентирано смањење пријем ау ковид болницу, а није дошло ни до драстичног погоршања клиничке слике пацијената“, рекао је др Лазић и додао да су пацијенти у ковид болници средње и старије животне доби. Он је поновио апел грађанима да се вакцинишу, као и да се не окупљају у великом броју за предстојеће празнике.

Semberija info