ЛОПАРЕ - АКЦИЈА ИСПИТИВАЊА КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТА НА КОРОНА ВИРУС :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ - АКЦИЈА ИСПИТИВАЊА КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТА НА КОРОНА ВИРУС


Медицински факултет Фоча, Медицински факултет Бања Лука и Институт за јавно здрaвство Републике Српске су у Дому здравља Лопаре организовали сероепидемиолошко испитивање на вирус корона /SARS-CoV-2/ на 60 пацијената, који су изабрани случајним узорком.

Ови пацијенти су из 23 породице и на њима ће се провести испитивање анализом крви.


Вођа тима за испитивање је професор др Биљана Мијовић, епидемиолог, продекан Медицинског факултета Фоча, а у акцији узимања узорака крви за анализу је учествовао доцент др Срђан Машић, продекан Медицинског факултета Фоча као и лаборанти из Службе за лабораторијску дијагностику Дома здравља Лопаре.

Директор Дома здравља Лопаре др Желимир Нешковић је изразио захвалност установама које учествују у овом испитивању на доброј сарадњи са Домом здравља Лопаре.


„Ово је за нас веома значајна акција и она ће нам дати слику који је процeнат становништва заиста преболио ковид 19, те ћемо сазнати који је проценaт од тога евидентиран“, рекао је Нешковић.

Цвијетин Мишкић, студент треће године Медицинског факултета у Фочи је рекао да ће студија серопревеленције инфекције /SARS-CoV-2/ популације Републике Српске у којој је главни истраживач професор др Ранко Шкрбић, се проводити два дана.

„На овај начин добићемо информације који људи имају антитијела на ковид 19 и колико смо далеко од колективног имунитета. Све информације, које ће бити анализиране, су кључне за планирање даље вакцинације и увођење различитих епидемиолошких мјера, које су неопходне да би се зауставила тренутна пандемија“, појаснио је Мишкић.

Semberija info