ПРОЈЕКАТ „ ДА, ТО САМ ЈА“ :: Semberija INFO ::

 

ПРОЈЕКАТ „ ДА, ТО САМ ЈА“


Удружење „Породични круг“ из Бијељине, у сарадњи са Удружењем за промоцију образовања Рома „Отахарин“, реализује пројекат „Да то сам ја“, са циљем сензибилисања јавности о образовним потребама Рома. Том приликом, данас је у сали ЈУ Дјечијег вртић „Чика Јова Змај“ организована обука за васпитаче, учитеље и ромске асистенте.
 Циљ овог пројекта је унапређивања њихових компетенција у раду са дјецом и породицама из осјетљивих категорија становништва, са нагласком на ромску популацију.

 Пројекат је подржало Министарство за просвјету и културу у Влади РС.
 
Биће реализован кроз округле столове и радионице у Прњавору, Добоју и Бијељини током децембра 2021. године.  Пројекат „Да, то сам ја“, осмишљен је тако да укључује представнике локалне заједнице, удружења Рома, васпитаче, учитеље, ромске асистенте, директоре предшколских установа, основних школа и родитеље.

На прес конференцији одржаној у просторијама ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ говорили су Славиша Вујановић директор, Слађана Миљеновић предсједница Удружења „ Породични круг“, Санита Смајић, студент Педагошког факултета у Бијељини и Даница Мојић, педагог Удружења „Породични круг“.

Славиша Вујановић је рекао да је овај скуп који је данас одржан у вртићу у сарадњи са „Породичним кругом“ и „ Отахарином“  има за циљ укључивање дјеце из социјално угрожених породица ромске популације у систем предшколског  васпитања и образовања, а самим тим и основне школе.

-Оно што морам рећи, јесте да се ми у предшколству радимо на доступности вртића за све рањиве категорије, посебно за дјецу из ромске популације. До сада смо кроз разне пројекте које смо реализовали у сарадњи са Градском управом, „Отахарином, УНИЦЕФ-ом укључивали дјецу из тих заједница у програм припреме за полазак у школу. Нажалост, предшколско васпитање и образовање није дио бесплатног образовног система, а наша жеља је да вртић свима буде доступан. Ми покушавамо да кроз реализацију различитих пројеката које реализујемо са владиним и невладиним организацијама да учинимо вртић доступан свима, посебно дјеци која нису у стању да се укључе у редован програм“, нагласио је Вујановић.

Предсједница Удружења „Породични круг“ Слађана Миљеновић казала је да овај пројекат има за циљ да подигне свијест јавности о важности укључивања све дјеце у процес образовања.

-Као што знамо број дјеце ромске популације који је укључен у образовање је јако мали. Стога сматрамо да је изузетно важно најприје освјестити саму ромску популацију о важности образовања њихове дјеце. Такође је веома важно унаприједити компетенције учитеља, васпитача и асистената који раде са том дјецом. Њихова улога је вишеструка, они су родитењи, вође које дисциплинују, мотиватори, али када су у питању ова дјеца ту је њихова улога још више наглашена јер они ту крећу од нуле. Тако да  њихове компетенције у раду са дјецом из осјетљивие категорије је врло важано оснажити и између осталог то је можда и један од важнијих циљева овог пројекта“, завршава Слађана Миљеновић.


Санита Смајић, студентикања Педагошког факултета и чланица удружења „Отахарин“ рекла је да је образовање кључ успијеха и наше будућности.

-Образовање за нашу заједницу је веома важно и „Отахарин“ ради много на томе, јер помажемо нашој дјеци у свим аспектима образовања. Ромска дјеца не иду у школу највише због лоше економске ситуације, јер родитељи не раде.  Дјеца из ромских заједница често излазе на улицу да раде помагајући својим родитељима, мислећи да им је то обавеза, а не да је то школа. Сви знамо да је дјечија обавеза школовање, односно образовање. Институције се боре да нашу дјецу упуте ка образовању, али кључни проблем је у ромској заједници која још увијек није подигла свијест о важности образовања. Ја сматрам да је предсколско образовање јако битно за даљи напредак дјеце“.

Педагог Удружења „Породични круг“ Даница Мојић рекла је да је пројекат  намијењен развијању свијести о образовним потребама Рома и сензибилизању јавности.

-Доносиоци одлука морају схватити да ромска популација има иста права, као и сви други и да свако дјете има право на образовање.  Нажалост, у предшколским установама Ромска дјеца су укључена само по принципу пројектног планирања и у оквиру неких пројеката који најчешће финансира невладин сектор уз подршку често локалне заједнице. Бијељина је добар примјер за то и вртић „Чика Јова Змај“.  У овај пројекат су укључени сви градови који имају ромску популацију. Данашња обука више намијењена васпитачима, учитељима и ромским асистентима, као појединцима који су изложени додатном стресу са осјетљивим категоријама, јер је са њима изузетно тешко радити. Због лошег старта који та дјеца имају, као што је не познавање језика, сматрам да су ромски асистенти веома важни у том васпитно образовном процесу.  Због тога ћемо се данас бавити  и изгарањем на послу, партнерство са породицом  и заједницом, рефлексијом и саморефлексијом, изазовима социјализације, а биће и говора о важности образовања, о друштвеној и образовној инклузији. Округли столови и обука су већ одржани у Добоју и Прњавору, а у Бијељини округли сто ће бити сљедеће седмице.  Завршна конференција ће бити 28. децембра на Педагошком факултету у Бијељини“, најавила је Даница Мојић.

Semberija info