ОБУКЕ ЗА ВАСПИТАЧЕ, УЧИТЕЉЕ И РОМСКЕ АСИСТЕНТЕ :: Semberija INFO ::

 

ОБУКЕ ЗА ВАСПИТАЧЕ, УЧИТЕЉЕ И РОМСКЕ АСИСТЕНТЕ


Да, то сам ја
 
Удружење „Породични круг“ из Бијељине, у сарадњи са Удружењем за промоцију образовања Рома „Отахарин“ и Дјечијим вртићем ,,Чика Јова Змај'', реализује пројекат „Да то сам ја“, са циљем сензибилисања јавности о образовним потребама Рома. Пројекат „Да, то сам ја“ подржан је од стране Министарства просвјете и културе у Влади Републике Српске и биће реализован кроз округле столове и радионице у Прњавору, Добоју и Бијељини, током децембра 2021. године. Пројекат „Да, то сам ја“ је осмишљен тако да укључује представнике локалне заједнице, удружења Рома,  васпитаче, учитеље, ромске асистенте, директора предшколских установа и основних школа, родитеље.
У оквиру пројекта ће бити реализована обука за васпитаче, учитеље и ромске асистенте, са циљем унапређивања њихових компетенција у раду са дјецом и породицама из осјетљивих категорија становништва, са нагласком на ромску популацију.
 
Обука ће бити организована у Дјечијем вртићу „Чика Јова Змај“, а обуку ће реализовати чланови Удружења „Породични круг“.
 
Предшколско и основно васпитање и образовање су дјелатности од општег интереса, те самим тим заслужују већу пажњу, како васпитно-образовних установа, доносилаца одлука, тако и шире јавности.  Тренутни обухват у Републици Српској је25 %, што је изузетан напредак у односу на 2016. годину, када је обухват био 14,5%.  Посебан проблем јесте укључивање дјеце из осјетљивих категорија становништва у програме предшколског васпитања и образовања. Нарочито је изазовно питање укључивања ромске дјеце у вртић и основну школу, као и редовно похађање основне школе од стране дјеце ромске популације.
Имајући у виду значај раног дјетињства, као кључног периода за раст и развој дјетета, изузетно је значајно даље радити на повећавању обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем, што је у складу и са неким од стратешких циљева за област предшколског васпитања и образовања. Исто тако, упркос чињеници да је основна школа обавезна, не смијемо занемарити свеприсутан проблем непохађања наставе од стране дјеце из ромске популације.Основну школу у Републици Српској похађа 394 дјеце из ромске популације, и то у 20 основних школа, из 11 општина и градова.
Узимајући у обзир горе наведено, створила се потреба за предузимањем смислених активности од стране стручњака из Удружења „Породични круг“, који могу помоћи да се овакви проблеми, бар донекле, превазиђу.Намјера стручњака из Породичног круга је да, активностима које ће бити проведене у овом пројекту, укажемо на важност образовања дјеце ромске популације и допринесемо сензибилизацији јавности о образовним потребама Рома, али и оснаживању васпитача, учитеља, родитеља, како би што успјешније радили и допринијели васпитању и образовању дјеце из ромске популације.
 
Завршна конференција пројекта „Да, то сам ја“, биће одржана на Педагошком факултету у Бијељини'', наводе организатори.