НАСТАВАК ПОДРШКЕ ГРАДСКЕ УПРАВЕ СЛОВАЦИМА У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

НАСТАВАК ПОДРШКЕ ГРАДСКЕ УПРАВЕ СЛОВАЦИМА У БИЈЕЉИНИ


Градоначелник Љубиша Петровић присуствовао је предбожићном слављу и служби у Словачкој евангелистичкој цркви у Бијељини.
 
​- Узевши у обзир да Удружење Словака Семберије „Јурај Јаношик“, које постоји од 2006. године, има 84 члана, можемо рећи да највећи број Словака у БиХ живи на подручју Града Бијељина. Основни циљеви нашег удружења су очување културе, традиције и језика словачког народа. Интересовање дјеце и одраслих за учење словачког језика и припадност Словачкој евангелистичкој цркви је велико, а то је веома значајно за успјешно очување идентитета бијељинских Словака, који на овим просторима живе преко 140 година - истакао је предсједник Удружења Словака Семберије „Јурај Јаношик“ Данијел Штефек.
 
У оквиру предбожићног славља, одржана је и завршна радионица пројекта „Љетња школа словачког језика“, а градоначелник је присутним малишанима поклонио новогодишње пакетиће.

- Градска управа има врло добру сарадњу са Удружењем Словака Семберије и финансијски је подржала реализацију овог пројекта. Наставићемо изградњу инфраструктуре, која ће побољшати услове живота семберских Словака и свих наших грађана, као и подршку очувању словачке културе, језика и идентитета, уз развијање добрих односа свих националних заједница које живе у Граду Бијељина - нагласио је градоначелник Петровић.