СИСТЕМАТСКО ПОБОЉШАЊЕ УСЛОВА СОЦИЈАЛНОГ СТАНОВАЊА У ГРАДУ БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

СИСТЕМАТСКО ПОБОЉШАЊЕ УСЛОВА СОЦИЈАЛНОГ СТАНОВАЊА У ГРАДУ БИЈЕЉИНА


На деветој редовној сједници Скупштине Града Бијељина усвојена је Стратегија социјалног становања за период од 2021-2030. године, чиме је омогућено систематско рјешавање стамбеног питања физичким лицима која из различитих, а првенствено економских, социјалних и здравствених, разлога нису у могућности да то самостално ураде на тржишту.

Такође, Скупштина је, на приједлог Градске управе, усвојила и Одлуку о измјени Одлуке о поступку субвенционисања закупнине корисницима стамбених јединица социјалног становања, којом право на субвенцију остварују корисници у стању социјалне потребе чији приходи по члану домаћинства не прелазе износ од 25% просјечне нето плате запослених у Републици Српској за претходну годину, умјесто досадашњих 20%. Након ове измјене Градска управа Града Бијељина је једина у Републчици Српској која је максимални проценат примања повећала са 20 на 25%, чиме је зналајно већи број корисника социјалних станова испунило услове за субвенционисање закупнине.

На основу информација ЈУ Центар за социјални рад Бијељина, градског Одјељења за друштвене дјелатности, као и појединачних захтјева грађана према Градској управи Града Бијељина, процјењује се да највеће потребе за социјалним становањем имају материјално необезбјеђена лица, лица неспособна за рад, лица са инвалидитетом, старија лица без породичног старања, жртве насиља у породици и млади без родитељског старања који напуштају алтернативни вид збрињавања. Корисници алтернативног смјештаја се углавном могу сврстати у једну или више ових категорија, те се због тога њима даје приоритет у рјешавању стамбеног питања путем социјалног становања.

У Граду Бијељина живи 1.826 породица, са укупно 5.538 чланова породичног домаћинства који имају статус расељених лица. У алтернативном смјештају је 225 породица. Републички секретатијат за расељена лица и миграције плаћа алтернативни смјештај за 27 породица на територији Града Бијељина (службени подаци Републичког секретаријата за расељена лица и миграције са стањем на дан 31. мај 2020. године). У складу са Одлуком о проширеним правима Града Бијељина, 19 корисника новчане помоћи остварује право на стамбено збрињавање тако што им Град плаћа станарину у изнајмљеним стамбеним јединицама.

Фонд расположивих стамбених јединица социјалног становања Града Бијељина чини 89 станова, од чега су два стана намјењена смјештају особа које су обухваћене реадмисијом. За ромску популацију су, уз помоћ различитих невладиних организација, до сада изграђене 24 стамбене јединице, док су кроз различите државне пројекте (БХ3, ЦЕБ2, СХС) у насељу Амајлије изграђене четири стамбене зграде, односно 63 стана.

Из наведеног је могуће закључити да је број смјештајних капацитета далеко мањи од потребног, али да се Бијељина налази на добром путу развоја система социјалног становања, као локална заједница која ће моћи да обезбиједи стамбене јединице одговарајуће величине, пристојног квалитета и уз разумну цијену најугроженијим суграђанима.