КОНФЕРЕНЦИЈА СНСД БИЈЕЉИНА: ПОТРЕБНО ОТКЛОНИТИ МАЊКАВОСТИ У НАЦРТУ БУЏЕТА ЗА 2022. ГОДИНУ :: Semberija INFO ::

 

КОНФЕРЕНЦИЈА СНСД БИЈЕЉИНА: ПОТРЕБНО ОТКЛОНИТИ МАЊКАВОСТИ У НАЦРТУ БУЏЕТА ЗА 2022. ГОДИНУ


Одборници СНСД-а у Скупштини града, указали су на мањкавост Нацрта буџета града за 2022. годину, који је усвојен и истакли да су га подржали, како би се могла испоштовати процедура, односно јавна расправа у којој могу учествовати и грађани. На конференцији за новинаре је речено да „скупштинска већина има циљ да се у наредну годину уђе са усвојеним буџетом, а на откљањање мањкавости ће се утицати јавним расправама и амандманима“. Предсједник Скупштине Александар Ђурђевић (СНСД) је истакао да нису задовољни што је Нацртом буџета повећан износ за бруто плате у администрацији Градске управе за више од милион КМ, те чињеницом да је за кратак временски период запослено око 60 лица без конкурса и не са списка Завода за запошљавање.

-Опредјељење скупштинске већине је да радимо у интересу грађана, а то смо показали кроз, до сада, 205 тачака  дневног реда на сједницама, које су разматране на приједлог градоначелника. Од тог броја смо подржали 189 тачака, а неколико је враћено дораду. Дакле, нисмо ту да блокирамо и опструишемо, него да радимо у интересу грађана. Морам да нагласим да буџет града пуне грађани и обавеза Градске управе је да управо тај буџет грађанима и врати кроз разна давања, инфраструктуру и развојне пројекте“,рекао је Ђурђевић. Шеф  Клуба одборника СНСД-а Мирослав Миловановић се осврнуо на Извјештај о извршењу буџета за девет мјесеви ове године, који није усвојен.

-Извјештај о извршењу буџета је својеврсна крвна слика града и ја сам је оцијенио као лошу, јер несхватљиво је да умјесто уштеда, јер између осталог, нису именовани начелници одјељења, имамо утрошено више средстава за плате и за девет мјесеци, потрошено је 528. 000 КМ више од планираног. Такође, више је потрошено и за једнократне помоћи, тачније, планирано је 140. 000 КМ, а потрошено је 242. 000 КМ. Од 30. 000 КМ, планираних за домаћу производњу није утрошена ни марка и тд.“, рекао је Миловановић. Одборник Данијела Ђукин поновила је разочараност што је за здравство планирано само 200. 000 КМ, а од тог износа треба распоредити средства Дому здравља и Болници.
-На челу сам друге по величини установе примарне здравствене заштите у Републици Српској, а првој по квалитету пружања услуга грађанима. Срамотно је да, с обзиром да се зна да је оснивач Дома здравља наш град, да се обезвриједи труд и рад, а што се директно одражава на грађане. Ако се зна да само за један објекат који је годинама зрео за реновирање, а то је амбуланта у Дворовима, којој гравитира неколико хиљада грађана, треба око 130. 000 КМ, онда је сувишно причати. То није једина амбуланта, гдје треба адаптација, а подсјетићу да Дом здравља има 26 амбуланти на подручју Семберије. Са овог мјеста постављам питање: Да ли је ово казна за добре ђаке?, рекла је Ђукинова.

Семберија инфо