ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ УГЉЕВИЧКОГ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ И МУЗЕЈА СЕМБЕРИЈА :: Semberija INFO ::

 

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ УГЉЕВИЧКОГ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ И МУЗЕЈА СЕМБЕРИЈА


Директор угљевичког Центра за културу "Филип Вишњић" Предраг Вујевић и директор Музеја Семберије у Бијељини Момчило Копривица потписали су данас протокол о сарадњи којим се регулише међумузејска и међуинституционална сарадња ових установа.

Вујевић је након потписивања протокола у Угљевику као основни задатак протокола о сарадњи издвојио очување културне баштине српског народа, као и очување и изградњу културног идентитета код млађих генерација.

Он је истакао да су заједнички пројекти данашњих потписника у вези са средњовјековним споменицима.

Вујевић је навео да угљевички Центар за културу у својој дјелатности има музеологију, етно-поставку, Спомен-собу погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата и потребна им је стручна помоћ јер нису кадровски оспособљени за музејску дјелатност.

"На подручју општине Угљевик постоје стећци, и ту нам је потребна помоћ, а посебно код аплицирања домаћих и међународних установа у области етно-културе, очувања идентитета нашег народа, али и сарадње у области културе, као што је промоција књига у вези са историјом народа овог краја", рекао је Вујевић новинарима.

Вујевић је истакао да је план да изградњом реплике родне куће Филипа Вишњића у Горњој Трнови буде развијан културно-историјски туризам, а и ту је потребна помоћ Музеја Семберије.

Копривица је рекао да протокол о сарадњи представља наставак свега што су до сада радиле ове двије установе.
"Ми смо установа регионалног типа и на неки начин смо дужни да помажемо свим установама културе регије Семберије, Мајевице и Бирча. Овај споразум нам омогућава да реализујемо одређене, како домаће, тако и међународне пројекте", навео је Копривица.

Он је подсјетио да је досадашња сарадња била у организацији заједничких изложби и истакао изложбу "Историја жељезница у Семберији и Мајевици".

Потписивању протокола присуствовао је и начелник Угљевика Василије Перић, који је захвалио Музеју Семберије и исказао пуну подршку локалном Центру за културу који, како је рекао, из године у годину знатно подиже ниво догађаја у области културе у овој подмајевичкој општини.

Перић је подсјетио да се за потребе културе на годишњем нивоу издваја више од 400.000 КМ из буџета општине Угљевик.