ДАНИ СОЦИЈАЛНЕ, ПОРОДИЧНЕ И ДЈЕЧИЈЕ ЗАШТИТЕ :: Semberija INFO ::

 

ДАНИ СОЦИЈАЛНЕ, ПОРОДИЧНЕ И ДЈЕЧИЈЕ ЗАШТИТЕ


Савез удружења стручних радника социјалне дјелатности Републике Српске, уз сарадњу са Министарством здравља и социјалне заштите РС, те уз подршку Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, организовао је данас у хотелу „Дрина“ годишњи стручни скуп „Дани социјалне, породичне и дјечије заштите“.


Младен Стојчић, правни савјетник Мисије ОСЦЕ-а у БиХ - Тренеска канцеларија у Бањалуци, каже да већ  годинама Мисија ОСЦЕ -а у БиХ подржава Савез стручних радника социјалне дјелатности РС, те да се и на раније одржаним семинарима дошло до закључака који су били добра основа за реформске помаке у овој области.



„ За нас је тема дјечијих права врло интересантна, а већ Десетог децембра биће обиљежен и Међународни дан људских права који ће се обиљежавати у знаку рјешавања неједнакости. Пандемија је утицала на смањење одређених економских права и примања људи. Због тога најсиромашнији подносе и највећи терет ове кризе. Мораћемо заједнички исправљати ствари, фокусирајући се на потребе најугроженијих и то је наш основни циљ“, истакао је Стојчић.
Срђан Баралић, предсједник Управног одбора Савеза удружења радника социјалне дјелатности у Републици Српској изјавио је да се сваке године организују овакви скупови радника социјалне дјелатности на којима се износе примјери добре праксе, те размјењују искуства из надлежности институција.

„ У овој години искључиво се бавимо породичном заштитом, са фокусом на заштиту дјеце и младих из дисфункционалних породица. Промовисаћемо и стручне смјернице, према препорукама Омбудсмана за дјецу РС, које је израдило ресорно министарство са својом експертском групом. Као Савез, покушавамо успоставити стручну институцију која ће пружати стручну подршку радницима на терену. На тај начин ћемо подићи на виши ниво и поштовање права из ове области. Подизањем свијести о томе, као и  истицањем примјера добрих пракси може се пуно тога урадити“, каже Баралић.
Драгица Радовић, Омбудсман за дјецу Републике Српске, каже да омбудсман од свога оснивања прати остваривање заштите дјечјих права у свим областима.


„ Што се тиче дјечјих права из области породичне, дјечије и социјалне заштите, изнијећемо своја искуства везано за представке и жалбе које су нам стизале. Број жалби је смањен у односу на неке раније године, али нам се и даље грађани обраћају због повреде личних права, због повреде социјално - економских права, због права на заштиту од насиља. Пропуста, када је ријеч о повреди дјечјих права, има у различитим областима, почевши од развода бракова или престанка ванбрачне заједнице, код донешења одлука о уређењу виђања и контактирања дјетета са родитељем с којим не живи. Пропусти се односе на спорост у трајању поступака, неправилно примјењивање законских одредби и низ других повреда, као што је неуважавање мишљења дјетета“, истакла је Драгица Радовић.

Семберија инфо