ВУНЕНЕ ЧАРАПЕ НАЈБОЉЕ ГРИЈУ НОГЕ :: Semberija INFO ::

 

ВУНЕНЕ ЧАРАПЕ НАЈБОЉЕ ГРИЈУ НОГЕ


Зима, иако календарски још увјек званично није стигла, осјећа се у ваздуху. У складу са њом се и облачимо. Старије, али и млађе генерације које воде рачуна о свом здрављу  све више се одлучују на одјевне предмете израђене од природних материјала. Вуна је један од њих.  Она има природну особину регулисања температуре, суши се брже од памука и веома добро грије. Не упија зној. Може изазвати неугодно „гребуцкање“  на кожи, али оно је ту да нам појача циркулацију крви.

Као један од најстаријих заната у Семберији - плетење је дубоко укоријењено у нашој култури. Претежно се учи од старијих - мама и бака. Најчешће се плету чарапе, папе, џемпери и слично. Чарапе, папе или нешто слично штрикано од вуне може се купити и на Зеленој пијаци.

-Продаја некада иде добро, некада слабо, али мора се радити, преживљавати, ипак иде зима, празници су близу. Плетем од малена, занат сам научила од мајке. За чарапе ми треба од четири до пет сати, а за папе око два сата да их исплетем. Некада сам плела и џемпере, али сада радим само папе и чарапе. Цијена код мене се креће од пет до десет конвертибилних марака за папе и чарапе“ за „Семберија инфо“ рекла је Роса Мелешевић, која нуди ову робу.

За „Семберија инфо“ Десанка Васић закупац тезге на Зеленој пијаци, каже да што се тиче потражње, ових дана је на завидном нивоу.


- Имам своје редовне муштерије, па тако да увијек има посла. Штрикам све - од џемпера, појасева, штуцни, хеланки, папа, чарапа, капа, рукавица.  Највише по наруџби радим. Од малена сам у овом послу, научила сам од мајке. Дневно и до три пара чарапа исплетем, а за џемпер ми требају непуна два дана. Вид ме још увијек одлично служи. Углавном, користим вуну, али има и оних који траже вуницу, али то је ријетко. Цијене су приступачне па тако да капе коштају осам конвертибилних марака, чарапе од осам до 15 конвертибилних марака, папе од пет до седам конвертибилних марака, рукавице осам конвертибилних марака. Цијена прслука зависи од величине и креће се од 25 до 35 конвертибилних марака“, појашњава Десанка Васић.


-Плетем годинама, од материјала користим вуну и тревиру. Занат сам научила од моје покојне мајке.  Плетем све, од малих до великих папа. Потражња је јако добра, наруџби има много. Цијена великих папа се креће од пет до осам конвертибилних марака, а дјечије су по три  конвертибилне марке и вунене дјечије чарапе су од три до четири конвертибилне марке“, каже за  „Семберија инфо“ Споменка Радовановић.


Смиља Миленковић каже да није баш задовољна продајом.
-Продаја и потражња, по мом мишљењу, иде доста слабо. Да ли је беспарица или нас има много што продајемо, не знам тачно, али тако је. Ја само продајем папе, а не штрикам,  јер када би и штрикала их, мени би требало много времена да их урадим. Цијена се креће од седам до осам конвертибилних марака, а она зависи од величине и врсте“, додаје Смиља Миленковић.

Код ове трговкиње могу се купити и луткице направљене од вуне и њихова цијена је три конвертибилне марке.

Семберија инфо