АПЕЛ ПОРОДИЦЕ УХАПШЕНОГ ГЕНЕРАЛА ГОРАНА САРИЋА :: Semberija INFO ::

 

АПЕЛ ПОРОДИЦЕ УХАПШЕНОГ ГЕНЕРАЛА ГОРАНА САРИЋА


Чланови породице, пријатељи и саборци генерала Горана Сарића, упутили су апел надлежним институцијама да Сарићу омогуће пуштање на слободу како би наставио с адекватним лијечењем, јер се већ дуже вријеме бори против тешке болести.

-Неопходна му је адекватна медицинска помоћ како би наставио лијечење, јер, уколико му буде прекинута терапија коју је примао у претходном периоду, његов живот ће бити угрожен“, рекао је Владимир, син генерала Сарића. Он је рекао да је Суд БиХ игнорисао мединску документацију, са дијагнозама, налазима и мишљењима еминентних доктора, а гдје је јасно наведено да се Горан Сарић већ три године бори против опаке болести.

-Генерал Сарић има 23 тумора и бројне метастазе, али Суд БиХ му је упркос чињеницама, одредио притвор. Игнорисана је медицинска документација и мишљење чувене професорице др Данице Гријучић, која је нагласила да је његов притвор, заправо, убиство! Такође, онколог др Радмила Рашета, која је његов др у УКЦ Бања Лука, у свом извјештају је истакла да боравак у затворској јединици, за Сарића, због здравственог стања, може бити са бројним компликацијама и погубно“, рекао је Сарићев син. Он је нагласио да породица Сарић није организовала конференцију за новинаре, како би коментарисали дјело које се генералу ставља на терет.

-Нека судски поступак иде својим током, али омогућите му адекватно лијечење, јер то не може имати у притворској јединици у Војковићима“, апеловао је генералов син и додао да је у току жалбени поступак, али постоји сумња да ће се сваки минут користити, да остане дуже у притвору. Он је подсјетио да је генерал Сарић ухапшен у 6 часова и 10 минута, у петак, 3. децембра.

-Први пут смо га, након тог дана чули 7. децембра, у уторак у 19 часова и 40 минута, а породица је добила само пет минута за разговор. Оно што је такође шокантно је да је дозвољено тек након пет дана проведених у притвору, да му се достави чиста гардероба, не само њему, него и осталим који су ухапшени тог дана. Оно што нас највише брине је да још, упркос што смо одмах доставили, није добио лијекове које је неопходно да пије. То није грешка затвора у Војковићима, јер они поступају по налогу Суда БиХ“, рекао је Владимир Сарић. Предсједник Борачке организације града Бијељина Миодраг Стевановић,  нагласио је да комплетна ситуација уноси немир у борачку популацију и да не могу да прихвате да су генералу Сарићу ускраћена права на лијечење, односно право на живот! Саборац и кум генерала Сарића, Ратомир Драганић, подсјетио је да је Горану Сарићу у претходном периоду, суђено у два случаја због ратних злочина у Суду БиХ гдје је ослобођен од свих оптужби, укључујући и онај који се односио на Сребреницу.

-Морам нагласити да је ријеч о човјеку који је увијек био спреман помоћи људима, без обзира на вјеру и нацију, а оно што морам истаћи је, да је судија овим чином, односно, одређивањем притвора генералу Сарићу, без истраге која ће се водити, потписала смртну пресуду! Позивам институције Републике Српске и невладине организације које се баве заштитом права грађана, да апелују на Суд БиХ да поништи рјешење о притвору, да га пусте кући уз потребне мјере, које они сматрају да требају, јер генерал, као и у претходна два монтирана процеса, неће  бјежати. Штавише, лично је у претходним процесима говорио да нема од чега да бјежи, јер је невин, што се на крају и доказало“, поручио је Драганић. Конференцији за новинаре присуствовали су и други генералов син Дејан, те саборци и кућни пријатељи Бато Тешић и предсједник Удружења ветерана 8. одреда Илиџа Милан Станић.

Семберија инфо