ОДБОРНИЦИ УСВОЈИЛИ НАЦРТ БУЏЕТА ГРАДА БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ОДБОРНИЦИ УСВОЈИЛИ НАЦРТ БУЏЕТА ГРАДА БИЈЕЉИНА


Одборници Скупштине града Бијељина усвојили су Нацрт буџета за 2022. годину у износу од 56. 481.489 КМ, а усвајању је протходила дискусија одборника. Предсједник Скупштине Александар Ђурђевић је истакао да постоје одређене мањкавости у Нацрту на које су одборници скупштинске већине указали.

-Упркос мањкавостима у Нацрту буџета за 2022. годину, подржали смо га како би овај документ могао ићи у даљу процедуру, односно, јавну расправу, а самим тим ће се мањкавости на које смо указали, моћи исправити“, ррекао је Ђурђевић. Он је истакао да нису задовољни што је Нацртом повећан износ за бруто плате у Градској управи за више од милион КМ, да је износ сресдстава за здравство смањен на 200. 000 КМ, да је дио за комуналну инфраструктуру са 1,8 милиона КМ смањен на 1, 5милиона, а ни усвојени ребаланс буџета није уврштен у Нацрт, што је онемогућавало праћење табела, односно, гдје је дошло до повећања, а гдје умањења“, рекао је Ђурђевић. Говорећи о Извјештају о извршењу буџета за првих девет мјесеци, који није усвојен, Ђурђевић је рекао да  се из извјештаја види да је 14 посто мање извршење у односу на исти период прошле године, те да одјељења која су требала да прате развој града, то нису реализовала у очекиваним износима.


-Одјељење за просторно уређење има око 16 посто извршења, а  Одјељење за стамбено-комуналне послове има извршење око 36 посто и тд.“, рекао је Ђурђевић. Одборник СНСД Златан  Лазаревић истакао је да “извјештај о извршењу буџета није усвојен јер су, како је рекао, све ставке за промоцију градоначелника увећане, а да су оне у интересу грађана су умањене“.

-Такође, у Нацрту буџета видимо да је буџет за подстицај пољопривреди умањен за седам посто, што је неприхватљиво“, рекао је Лазаревић. Одборник ПДП Славиша Марковић је изјавио да је афирмативно што је буџет у Нацрту већи за пет милиона КМ, али да о томе скупштинска већина неће да говори. Он је нагласио да је ова година, година финансијске стабилизације и једна од ријетких година кад нема кредитних задуживања, што треба поздравити. Градоначелник Љубиша Петровић, истакао је да су Нацртом буџета предвиђена већа издвајања за пронаталитетну политику, борачку популацију, пољопривреду и друге ставке.

-План је да се повећају издаци за породиљско одсуство који се рефундирају од Фонда здравственог осигурања у износу од 50. 000 КМ, за повећање субвенција привредницима за запошљавање и набавку средстава за производњу у износу од 160. 000 КМ, за повећање подстицаја за пољопривредне произвођаче у износу од  120. 000 КМ, повећање за урбанистичку регулацију плана и пројектовања у износу од 50. 000 КМ. Планирали смо да започнемо и обнављања фасада, а ту је предвиђено 80. 000 КМ, затим су издвајање за зимску службу планирано је повећање за 100. 000 КМ, за проширење гробаља у износу од 50. 000 КМ, посебно у руралним срединама. Планирамо повећати средства за изградњу паркова за 80. 000 КМ, те повећање за 100. 000 КМ за социјалне категорије бораца и набавку објеката за становање. За пронаталитетну политику планирамо издвајање од 170. 000 КМ, а за субвенције за новорођену бебу такође планирамо повећати за 100. 000 КМ“, рекао је Петровић и истакао да је планирано повећање стипендија, као и број стипендиста, те да ће се за потребе културних догађаја купити и концертни клавир.

-Нацрт буџета је урађен детаљно и у интересу грађана, што сви добронамјерни могу да виде“, рекао је Петровић.

Semberija info