САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СТРАНКЕ ДЕМОКРАТСКЕ СРПСКЕ СЕМБЕРИЈА МИЋО МИЋИЋ :: Semberija INFO ::

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СТРАНКЕ ДЕМОКРАТСКЕ СРПСКЕ СЕМБЕРИЈА МИЋО МИЋИЋ


Градоначелник проводи политику обрачунавања са политичким неистомишљеницима
 
 
Већ дуже вријеме свједоци смо да градоначелник Града Бијељина Љубиша Петровић, под плаштом борбе против корупције у јавним институцијама и предузећима, проводи политику обрачунавања са својим политичким неистомишљеницима и члановима других политичких партија.
 
Подносећи кривичне пријаве због сумње у законит рад одговорних у јавним службама, градоначелник Петровић себи даје за право да појашњења својих поступака образлаже непровјереним или полуистинитим тврдњама, а особе против којих су кривичне пријаве поднесене у својим наступима третира као да је ствар већ пресуђена и да је њихова кривица већ доказана!
 
Посљедњи такав наступ господина Петровића видјели смо јуче, 06.12.2021. године, током конференције за новинаре коју је одржао у просторијама градске управе, гдје је именом и презименом оптуживао своје политичке неистомишљенике за лоповлук, крађу, „политички мотивисано опструисање јавне набавке“ и разна друга недјела.
 
Градоначелник Петровић изгледа да никада није чуо за „презумпцију невиности“ - да нико није крив док му се не докаже супротно. Сумња да је учињено неко кривично дјело и пресуда за то кривично дјело су двије потпуно различите ствари. Кривицу може да докаже само суд, а не градоначелник. Оно што смо видјели из његовог јучерашњег наступа упућује да грађанима Бијељине судови не требају и да је Љубиша Петровић ту да оптужује и пресуђује.
 
Наступајући на овакав начин, Љубиша Петровић је на најгрубљи начин прекорачио овлашћења која има као градоначелник, озбиљно нарушио углед институције градоначелника и озбиљно пољуљао повјерење грађана који имају другачије мишљење од њега у управу Града Бијељина.
 
При томе, господин Петровић се није потрудио да јавности понуди на увид садржај поднијетих кривичних пријава. Он их је само усмено образложио, и то толико лаички, да се из њих апсолутно не види у чему је кривица осумњичених?
 
Господин Петровићу је јуче убјеђивао јавност Бијељине да је у „питању политичка позадина ометања јавне набавке“ (шта год то значило) јер, како је рекао „…знамо којој политичкој опцији припадају“ лица против којих је поднијео кривичну пријаву.
 
У Закону о јавним набавкама не постоји одредба „ометања јавне набавке“, поготово не са „политичком позадином“. Да ли то господин Петровић има свог фаворита међу пријављеним понуђачима, па му смета то што нека фирма користи своја законска права и бори се да добије уговор у процесу јавне набавке? Улагање жалбе на процедуру јавне набавке је легитимно законско право свих понуђача који учествују у процедурама јавних набавки и то се свакодневно дешава широм Босне и Херцеговине. Чак и ако понуђачи неће, не желе или једноставно не уплате таксу на жалбу поднесену Канцеларији за разматрање жалби БиХ, је такође њихово право. Ко је Љубиша Петровић да им то право ускраћује? Љубиша Петровић може право да се љути што процедура јавне набавке дуго траје, али нема право да се љути на понуђаче и да због тога подноси кривичне пријаве. Ако је Љубиши Петровићу стало да благовремено закључи неки уговор, треба раније да покрене процедуру јавне набавке. Зашто чека посљедњи моменат?
 
Подсјећања ради, када је прије неколико година Босна и Херцеговина била онемогућена да издаје личне карте, због тога што није благовремено окончала процедуру јавне набавке - усљед великог броја жалби у процедури јавних набавки, да ли је Вијеће министара или неки други орган подносило кривичне пријаве против тих понуђача? Ако знамо да Закон о јавним набавкама БиХ захтијева од уговорних органа да се према свим понуђачима понашају једнако и недискриминирајуће, да ли је подношење кривичне пријаве против понуђача у процедури јавне набавке која још увијек траје само по себи кривично дјело застрашивања и дискриминације заинтересованих понуђача? Надамо се да надлежни државни органи прате ове активности градоначелника Петровића и да ће адекватно реаговати по службеног дужности.
 
Међутим, све ово што смо до сада навели, нажалост, није оно најтрагичније. Љубиша Петровић је на јучерашњој конференцији за новинаре себи дао за право да на најгори могући начин, у стилу највећих аутократа и диктатора, таргетира своје политичке противнике и да им црта мете на челу. Он је јавним показивањем фотографија Славише и Драгише Савића, уз ријечи да: „…сваки грађанин који види угашену сијалицу која не може да се замијени и линију уличне расвјете која не може да се одржава, онда је одговор јасан да су одговорна ова лица, јер ометају поступак јавне набавке и сваки човјек у Бијељини који погледа угашену сијалицу нека зна да су одговорна ова лица…“, и уз навођење патетичних флоскула као што су „улице у мраку којима ходају наша дјеца и сви наши грађани…“ заправо јавно упутио позив да се они линчују. Тим својим чином Љубиша Петровић је јавно поручио да коме год смета то што су улице у мраку, може да искали на оној двојици чије је фотографије показао, ако их сретне. Можда једино да следећи пут господин Петровић јавно објави и њихове адресе, да се грађани не муче да их препознају на улици, него да им лијепо оду кући и да их ту премлате, оштете кола или начине штету на друго имовини?
 
Испод сваког нивоа је да овако поступа градоначелник Бијељине.
 
Очигледно је да је господин Петровић фрустриран што не може да спроводи своје планове онако како је замислио, али не очекује ваљда од других да им интереси Љубише Петровића буду важнији од сопствених?
 
Одговорност за провођење јавне набавке за уличну расвјету је искључиво и једино на Граду Бијељина и градоначелнику Љубиши Петровићу! Ако уговор за јавну расвјету није благовремено закључен, ако су улице у мраку, ако новогодишња расвјета није постављена и град није окићен, једини и искључиви кривац за то је Љубиша Петровић! Нико му није крив што се прихватио функције коју не зна да обавља. Али пошто се прихватио, има да сноси и посљедице сопствене неспособности.
 
Било би добро, пошто градоначелник Петровић воли да се приказује као праведник, да барем има достојанства да каже да су грешке и пропусте направили он и његов тим, али не! Он за то оптужује друге и труди се да сви други буду криви, само да се његови пропусти не би видјели.
 
Чврсто смо убијеђени да грађане Бијељине јефтини трикови Љубише Петровића не могу да заварају и врло добро знају у чијим рукама је одговорност за вођење овог града.
 
СДС Семберија – Мићо Мићић