ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ЗАСЛУЖНИМ ЖЕНАМА СЕМБЕРИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ЗАСЛУЖНИМ ЖЕНАМА СЕМБЕРИЈЕ


У Музеју Семберије вечерас је отворена изложба о заслужним женама Семберије, које су то признање добиле у протеклих пет година на иницијативу Фондације жена “Лара” и уз подршку Градске управе Бијељина.

Изложбу је отворио градоначелник Љубиша Петровић, похваливши идеју да се у фокус изложбе стави жена са својим емоцијама и свим карактерним особинама које красе жену, не само у једном дану, већ у свих 365 дана у години.

“С пуним правом жену стављамо на пиједестал, јер друштво почива на жени. Од првог плача дјетета жена - мајка је поред њега, као што је жена и у обданишту у улози васпитачице и свугдје тамо гдје се формирају прави и честити људи. Вечерашња изложба је наставак оног доброг што посједује наша Бијељина, јер на овај начин промовишемо породицу и наше институције”, нагласио је градоначелник Петровић.

Смиља Митровић, једна од двадесет и једне добитнице овог признања у протеклих пет година, каже да јој ово признање пуно значи, поготово када се зна да је сву своју животну енергију и активност од 1995. године до данас усмјерила на тражење несталих у протеклом Одбрамбено - отаџбинском рату.



“Мој циљ је да пронађемо све нестале и да прекинемо ту неизвјесност и агонију. Пуних двадесет и седам година истрајавам у овим активностима и максимално сам ангажована на томе”, каже Смиља Митровић.

Јованка Вуковић је цијели свој радни вијек посветила остваривању права дјеце и унапређивању њиховог положаја.

“То је моје генерално опредјељење, јер је улагање у дјецу највећа инвестиција. Уколико улажемо себе у сваки посао, као људи и професионалци, сигурно ћемо на том путу успјети”, каже Јованка Вуковић.

Ауторка изложбе, Тања Лазић, каже да је овим реализована идеја да се након пет година припреми једна оваква изложба.

“Изложба говори о нашим суграђанкама и о нашим савременицама. Трудили смо се да њихове биографије уобличимо и да им дамо једну нову форму и облик, испричавши о свакој жени и њену животну причу која ју је кандидовала за ово признање”, каже Тања Лазић.

Семберија инфо