ДОМ ЗДРАВЉА: РЕГИСТРОВАНО 4. 500 НАЈМЛАЂИХ СУГРАЂАНА :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА: РЕГИСТРОВАНО 4. 500 НАЈМЛАЂИХ СУГРАЂАНА


Регистрација и пререгистрација у бијељинском Дому здравља траје до 31. децембра, а у служби грађана је 55 тимова породичне медицине. Директор Дома здравља др Данијела Ђукин је нагласила да је омогућен директан одабир педијатра, као и регистрација и пререгистрација жена старијих од 15 година на Гинекологији ове здравствене установе. Доктор Стоја Ћускић Кењић је подсјетила да услуге педијатра, тренутно користи регистрованих 4.500 најмлађих суграђана.

-Наша здравствена установа је препозната од УНДП-а као водећа здравствена установа у региону, те смо њиховим посредством, недавно добили и најсавременији стационарни ултразвучни апарат, који ће користити педијатри и радиће бесплатне ултразвучне прегледе срца, кукова и централног нервног система. Прегледи ће бити бесплатни за кориснике наших здравствених услуга, односно дјецу регистровану у Дому здравља“, рекла др Кењић. Она је појаснила да је ултразвук кукова скрининг и да ће бити рађен свој дјеци, а ултразвук централног нервног система и срца биће рађен по процјени и индикацији надлежног педијатра. Доктор  Сњежана Симић Перић истакла је да Дом здравља има доступну лабораторијску и радиолошку дијагностику, коју обављају у року од сат-два по прегледу пацијента и исти дан постављају дијагнозу, што олакшава лијечење. Доктор Стојанка Шкорић је подсјетила да у оквиру консултативно-педијатријске службе постоји Вакцинални центар у којем имунизују малишане по редовном вакциналном календару Републике Српске.

-Сва заказана дјеца могу приликом прегледа и мјерења, а родитељи добијају и савјете о психомоторном развоју дјетета, те како да учествују у његовом расту и развоју. Такође, могу да добију и савјете о дојењу, поготово мајке прворотке“, рекла је др Шкорић и апеловала на родитеље да поштују вакцинални календар и савјете љекара. Говорећи о исхрани дјеце, др Шкорић је нагласила да је у периоду вирусних инфекција на првом мјесту битна здрава исхрана.
-У дјечијем јеловнику треба да буду заступљене све врсте намирница,  од житарица, зависно од узраста, а мајке треба да у тањирима праве микс, дакле, што више боја воћа и поврћа јер обиље боја одише и обиљем витамина и минерала. Са млијечним производима не треба претјеривати, јер млијеко омета гвожђе, а када је ријеч о мастима, препоручују се течне масти и омега масне киселине из језграстог воћа. Током зиме дјеци треба увести витамин Д, као суплемент који користи и код имунитета и код развоја костију. Потребно је увести и пробиотик, због цријевне флоре, као и имуно-цинк. Апсорпција витамина Д је веома битна и путем коже, због чега дјецу треба водити у шетњу током сунчаних интервала“, рекла је др Шкорић. Доктор Гордана Савин, подсјетила је и да заинтересоване жене, могу да се региструју или пререгиструју у Служби за гинекологију, гдје су им доступна два љекара.

-Такође, имамо омогућене и прегледе код докторке која долази из Сремске Митровице“, рекла је др Савин и нагласила да до 31. децембра, док траје регистрација-пререгистрација за тимове породичне медицине, суграђани само треба да дођу и изразе жељу код којег љекара хоће да се региструју, а папирологију, обављају медицинске сестре.