МИЛАН ЈОСИЋ: ПРВИ ГЛОБУС ДОБИО САМ СА ТРИ ГОДИНЕ :: Semberija INFO ::

 

МИЛАН ЈОСИЋ: ПРВИ ГЛОБУС ДОБИО САМ СА ТРИ ГОДИНЕ


Матурант Гимназије ,,Филип Вишњић'' Милан Јосић представио се јавности у оквиру манифестације ,,Дан са некима од најбољих'', а овај успјешни млади географ наступиће за Босну и Херцеговину на Свјетској географској олимпијади у Хонг Конгу током јула.
 
Јосић за портал Семберија инфо каже да је географију заволио од малена, када му је бака купила први глобус.
 
,,Први глобус добио сам са три године, а касније сам увијек са собом носио стари атлас из шездесет и неке године, који је имао више од 300 страница. Читао сам, изучавао, памтио, географија ме занимала и кроз школовање, па сам ишао на секције'', рекао је Јосић.
 
Он је навео да је прошле године први пут у Гимназији одржано такмичење из предмета Географија, након чега је услиједило општинско, затим регионално у Новом Саду, те Национална географска олимпијада у Београду.
 
,,Након Београда, пласирао сам се на Балканијаду у Јашију, Румунији, гдје сам освојио треће мјесто, што ми је омогућило пласман на Свјетску географску олимпијаду у Хонг Конгу. Такмичење ће се одвијати на енглеском језику и састојаће се из три дијела. Први је писани тест, други теренски рад, а трећи дио је мултимедијални тест'',
 
На Свјетској географској олимпијади учествоваће 60 земаља, односно 240 младих географа у пратњи својих ментора.
 
,,Свака репрезентација има четири члана, односно ученика, те два професора. У репрезентацији БиХ наступићемо нас двоје из РС, те два ученика из ФБиХ. Нагласио бих да је у Федерацији највиши ниво такмичења из географије кантонални, док ми у РС имамо срећу да се такмичимо и на вишим нивоима у Србији, те имамо увид у то шта нас може дочекати у Хонг Конгу'', истакао је Јосић.

​Семберија инфо