Развојна агенција града Бијељина: Обука за младе предузетнике :: Semberija INFO ::

 

Развојна агенција града Бијељина: Обука за младе предузетнике


Након што је Агенција за развој малих и средњих предузећа Бијељина ускладила свој назив са новим Законом о развоју малих и средњих предузећа, убудуће ће своју дјелатност обављати као Развоја агенција града Бијељина, изјавио је самостални стручни сарадник за развој пројеката  Славиша Јовановић, подсјетивши да је након четири јавна позива који су омогућили финансијску подршку за 61 привредни субјект, сада организована и обука за писање пројеката, како би предузетници могли обезбиједити додатна финансијска средства из других фондова.



“Агенција је у овој години кроз четири јавна позива привредницима додијелила 220.000 КМ. Надамо се да ће предузетници и у наредној години, након усвајања новог буџета, бити у прилици да конкуришу за неке нове подстицајне мјере, као што је подршка младим предузетницима за оснивање бизниса, као и подршка женском предузетништву. Млади се све више опредјељују за оснивање властитог бизниса, што је наш основни циљ, да млади остају овдје и да отварају нова радна мјеста.



Снежана Дачић, у име Центра за обуку и едукацију “Кругови” из Бијељине, каже да је њихов задатак да обуче младе предузетнике за писање пројеката који ће бити прослијеђени страним и домаћим донаторима.
“Млади предузетници научиће како се пишу приједлози пројеката, али ће научити и то да њихово пословање, циљеви, мисија и визија, морају бити усклађени са захтјевима донатора. Постоје ту и бројна ограничења, у смислу финансија и ресурса, тако да морају пажљиво пратити из ког сектора долазе захтјеви за додјелу средстава”, каже Снежана Дачић.

Бобан Благић, радник фирме “Турн Реy Пројект” из Црњелова каже да ова фирма бави постављањем соларних електрана, односно обновљивим изворима енергије.
“То нам је тренутно примарна дјелатност. Ови семинари су за мене једно ново искуство. Као фирма имамо добру перспективу, јер очекујемо и подстицаје из ЕУ фондова. Запошљавамо око тридесетак радника, а планирамо и да проширимо пословне активности”, каже Благић.



Сандра Сенић (34), мајка троје дјеце, прије годину дана покренула је дјелатност машинског прања тепиха под називом “Operi.ba”.
“Овакви пројекти су ми занимљиви, јер нуде могућност финансијске и едукативне подршке. Менторска и финансијска помоћ су нам неопходне ради унапређења знања и ширења бизниса. Почели смо с једним запосленим, а план је да имамо четири до пет радника”, каже Сандра Сенић.

Вања Васић, самостални предузетник, регистровала је фирму за машинско малтерисање. По струци је архитектонски техничар.
“Радимо од фебруара ове године. Стање у држави је приморало неке моје раднике да оду у иностранство. Желим да ангажујем нове раднике и да обезбиједимо што више радних мјеста. Тренутно ми помажу отац и дјед, тако дас ам од малих ногу научила шта значи машинско малтерисање и грађевинарство”, каже Вања Васић.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић