БИЈЕЉИНА: СВЕ БОЉИ ОДНОСИ СРЕДЊИХ ШКОЛА И ПРИВРЕДЕ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: СВЕ БОЉИ ОДНОСИ СРЕДЊИХ ШКОЛА И ПРИВРЕДЕ


У Градској управи Града Бијељина одржан је састанак представника Градске управе, средњих школа, Привредне коморе, Занатско-предузетничког удружења „Предузетник“ и бијељинске филијале Завода за запошљавање РС. Тема састанка односила се на усклађивање уписне политике у средње школе са захтјевима тржишта рада на подручју града Бијељина.

Ово је традиционална форма састанка најодговорнијих људи у наведеним областима а данас донесени приједлози ће се прослиједити Министартву просвјете и културе РС гдје би требало послужити као основа за израду уписне политике у средње школе за школску 2022/23. годину.

Састанку је присуствовао Милорад Стевић, извршни директор подручне Занатско-привредне коморе Бијељина и директор Занатско-предузетничког удружења „Привредник“.



- Ми смо са великим занимањем и интересовањем приступили данашњем састанку. Овакви састанци су постали традиционални гдје смо свједоци да овакав формат разговора даје конкретне позитивне резултате у пракси у смислу усклађивања потреба привреде и уписне политике у средње школе на подручју града Бијељина. Са задовољством могу да кажем, на основу оног што су директори средњих школа овдје представили да се захтјеви привреде све више уважавају, нарочито када је у питању упис дефицитарних занимања. Једна од новина у наредном периоду тиче се практичне наставе коју средњошколци морају имати. Наиме, договорено је са надлежним институцијама да ће се практична настава наших средњошколаца моћи обављати у свим занатско-предузетничким радњама на подручју града Бијељина“, рекао је Милорад Стевић.

Наглашено је да су на подручју града Бијељина тренутно дефицитарна сва грађевинска занимања (армирачи, зидари, тесари, керамичари...), инсталатерска занимања (водоинсталатери, електроинсталатери...), ауто-механичари, ауто-електричари, месари и сервисери бијеле технике.

Од сљедеће школске године, планирано је да се у Средњој стручној школи у Јањи отвори нови смјер за образовање ученика за занимање сластичар.


Семберија инфо - И. Гутић