РЕНОВИРАНА ОСНОВНА ШКОЛА У КОРАЈУ КОД ЛОПАРА :: Semberija INFO ::

 

РЕНОВИРАНА ОСНОВНА ШКОЛА У КОРАЈУ КОД ЛОПАРА


Пригодном церeмонијом у Корају код Лопара представљени су завршени радови на реновирању Основне школе „Доситеј Обрадовић“.
Церемонији су присуствовали амбасадор Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини Ерик Нелсон, начелник општине Лопаре Радо Савић и предсједник Скупштине општине Миленко Ристић.
Велико ми је задовољство што се данас налазим у Корају у Републици Српској на отварању реновиране школе 'Доситеј Обрадовић' „ -рекао је амбасадор Нелсон.

Он је изразио захвалност директору школе и начелнику Лопара за њихову подршку и њихово ангажовање, те навео да је школа у Корају одабрана због тога што Корај виде као успјешну причу у проведби Анекса 7 Дејтонског мировног споразума.
„То значи повратак људи њиховим домовима и изградња новог живота“ рекао је Нелсон.
Амбасадор Нелсон је саопштио да га радује поновни сусрет са начелником Савићем који је са својим колегама оформио радну групу између општина на Мајевици.
„Мајевица и мајевичко подручје је једно од најљепших у БиХ и јако је лијепо видјети да начелници општина преко међуентитеске линије разграничења сарађују и раде на томе да за грађане граде бољи живот“, нагласио је Нелсон.
Он је додао да је 430 000 КМ уложено у реновирање школе.



Начелник општине Лопаре је саопштио да је реновирање школе важно због добрих услова за дјецу како би она могла посветити раду и учењу.
„Сигуран сам да ће из ове школе излазити добри будући интелектуалци, добре занатлије, а Корај је имао и академика“, навео је Савић.
Он је изразио наду да ће се улагање у образовање наставити, те да ће, једна од слабости друштва у Републици Српској и БиХ, образовни систем бити снажнији и бољи, а зато су важни и материјални услови.
„Ево данас овдје у Корају, захваљујући овој донацији и помоћи имамо практично услове на највишем нивоу“, додао је Савић.
Основну школу „Доситеј Обрадовић“ похађа 116 ученика, од којих 72 у централној, а 44 ученика су у подручним основним школама у Пушковцу, Милином Селу, Бобетином Брду, Мртвици и Кореташима.
У овој школској години је уписано укупно 15 ђака првака, од тога 4 у Корају и 11 у подручним основним школама.
На објекту централне школе у Корају, реновирањем је урађена фасада и утопљавање са стиропором од 10 центиметара, замјена столарије вањске и унутрашње, потков стреве, олуци и сливници.​