СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ РАДНИКЕ :: Semberija INFO ::

 

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ РАДНИКЕ


Поводом Дана Рудника и ТЕ “Угљевик”, у склопу крсне славе Светог Стефана Дечанског - Мратињдана, данас у дванаест сати испред Управне зграде овог предузећа, код спомен – обиљежја погинулим радницима  РиТЕ “Угљевик” у протеклом Одбрамбено - отаџбинском рату, служен је парастос и положени су вијенци за 47 радника овог предузећа који су као борци Војске Републике Срппске своје животе уградили у темеље Републике Српске.



Слободан Марковић, извршни директор за опште и правне послове у РиТЕ “Угљевик”, каже да служењем парастоса запослени у РиТЕ “Угљевик” настављају традицију  да се уочи Мратиндана  - 24. новембра, на достојанствен начин одају пошту радним колегама који су своје животе положили у протеклом рату за добробит свих који данас живе у Републици Српској.

“Они, њих четрдесет и седам радника, уградили су своје животе и своје кости у темеље Републике Српске. Данас ми радници, са породицама погинулих, одајемо почаст нашим колегама. Није случајно овај дан одабран за славу РиТЕ “Угљевик”, јер је тога дана, 1995. године, три дана након потписивања Дејтонског мировног споразума, покренута овдје производња, што је тада била велика ствар за овај крај и за цијелу Републику Српску. Од рада овог електроенергетског објекта зависило је, да ли ћемо имати електричну енергију или ћемо имати рестрикције. Наше предузеће води константну бригу о свим породицама погинулих бораца. Из сваке породице погинулих радника запослен је по један, пондегдје и по два члана. У радни однос примљено је 130 радника који су из борачке популације. Помогли смо ове породице и када је ријеч о стамбеном збрињавању. Немамо ниједну породицу из ове популације која је стамбено незбринута. Тренутно, дјеца из категорије породица погинулих радника примају шеснаест стипендија. Води се, дакле, континуирана брига у  овом овог предузећу о породицама погинулих радника”, истакао је Марковић.

Јован Маринковић, предсједник Борачке организације Угљевик похвалио је напоре које Рудник и ТЕ “Угљевик” улаже, када је у питању збрињавању породица погинулих радника овог предузећа.
 

“Они који су најзаслужнији за стварање Републике Српске, погинули борци, заслужују да им се на овакав начин одужујемо. Уочи славе Рудника и ТЕ “Угљевик” помолимо се за њихове душе и видимо се са њиховим породицама. РиТЕ “Угљевик” помаже породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима. Већина је нашла овдје посао како би могла прехранити своје породице. У Угљевику имамо и предузеће “Борс препород” које је формирала Борачка организација Угљевик  и оно запошљава педесетак радника. Посао нам сваке године обезбјеђује РиТЕ “Угљевик”, каже Маринковић.

Семберија инфо