БИБЛИОТЕКА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“: ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 200 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ДОСТОЈЕВСКОГ :: Semberija INFO ::

 

БИБЛИОТЕКА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“: ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 200 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ДОСТОЈЕВСКОГ


Изложба „Толстој и Достојевски у српској култури“ отворена је данас у Народној библиотеци „Филип Вишњић“, а поставку од 30 плаката чини 15 плаката посвећених Достојевском и 15 плаката о Толстоју. Изложбу је отворила Јасмина Нинков, директор библиотеке града Београда.

- Повод изложбе је 200. годишњица од рођења свјетског писца Достојевског, а изложба је до сада обишла велики број градова у региону“, рекла је Јасмина Нинков и истакла да је радује сарадња са библиотекама у Републици. Она јее најавила и потписивање споразума о сарадњи Библиотеке града Београда и Библиотеке „Филип Вишњић“. Ауторка изложбе, Наташа Булатовић, иначе библиотекар у Библиотеци града Београда, напоменула је да су 2011. године урадили ову изложбу за „Дане српске културе“ у Москви и Санкт Петербургу и појаснила да је идеја да се прикаже како су Срби са простора бивше Југославије доживљавали ова два писца кроз критику, преводилачке радове, издаваштво, филмове и драмску умјетност.

-Изложба открива мало познате, директне везе између славних руских писаца и српског народа и њихова залагања за српска питања. Српски и руски народ имају заједничку културу и одређена културна обиљежја, а за изложбу је искориштена грађа у неколико праваца, од позоришне, преко архивске, до књижевне“, рекла је Булатовићева и додала да је много додирних тачака између Толстоја и Достојевског, али и њих двојице са српском културом. Директор Библиотеке „Филип Вишњић“ Жељана Арсеновић, нагласила је да се изложбом „Толстој и Достојевски у српској култури“, придружују мрежи институција културе широм свијета које ће одати почаст лику и дјелу великана руске књижевности.



-Изложба у нашој Библиотеци биће отворена за све грађане до 2. децембра и овом приликом желим да изразим посебно задовољство, јер Достојевски је најчитанији писац у Библиотеци „Филип Вишњић“, рекла је Арсеновићева. Отварање изложбе је обављено уз предузимање епидемиолошких мјера, а пригодан културно-умјетнички програм приредили су ученици Гимназије „Филип Вишњић“.

Семберија инфо