СРПСКЕ ХЕРОЈЕ САЧУВАЈМО ОД ЗАБОРАВА :: Semberija INFO ::

 

СРПСКЕ ХЕРОЈЕ САЧУВАЈМО ОД ЗАБОРАВА


У Центру за културу “Семберија” у уторак навече, 14. маја, промовисан је  документарни филм “Тузла – злочин без казне и егзодус српског народа”,  који свједочи о трагичним историјским догађајима за српски народ који је живио на подручју Тузле током Првог и Другог свјетског рата, као и током посљедњег Отаџбинско – одбрамбеног рата.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и  тражење несталих лица изјавио је прије промоције филма да је 27 година прошло од страдања војника ЈНА и резервиста у Тузланској колони, те да је филм прилика да се подсјетимо на трагичне догађаје из 1992. године у Тузли.

“ На овај начин ћемо сачувати тај догађај од заборава, јер правосудне институције ништа нису урадиле на утврђивању истине и кажњавању наредбодаваца и извршилаца злочина над недужним војницима у Тузланској колони. Филм је један од начина да се институционално изгради култура сјећања и памћења, те да се од заборава сачувају сви наши хероји и јунаци који су нам подарили слободу и омогућили да данас, као Срби, слободно живимо и да можемо да се слободно организујемо и обиљежавамо наше историјске датуме. Злочин у Тузли, као и злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву, убиство Пере Петровића, полицајца у Сарајеву, и убиство старог свата на Башчаршији, најбоље говоре о карактеру рата и у потпуности мијењају слику коју су Бошњаци, уз помоћ дијела међунарподне заједнице, послали у свијет, да су они жртве, а ови други злочинци.То не одговара истини и ми на овај начин доказујемо да њихова теза или спин који су пустили у јавност није тачна”, изјавио је Којић.