"ОРАО" ПРЕДСТАВИО РАД И ПЛАНОВЕ ЗА ПРОШИРЕЊЕ КАПАЦИТЕТА :: Semberija INFO ::

 

"ОРАО" ПРЕДСТАВИО РАД И ПЛАНОВЕ ЗА ПРОШИРЕЊЕ КАПАЦИТЕТА


У Акционарском друштво за производњу и ремонт "Орао" у Бијељини данас су представницима 24 компаније из групације одбрамбене индустрије Србије представљени рад и планови за проширење капацитета у цивилном ваздухопловству, првенствено у општој машинској индустрији.
 
 Орао је један од капацитета намјенске индустрије у Републици Српској, који је опстао захваљујући свим запосленима, а посебно бившем руководству, те баштини традицију дугу 75 година", рекла је новинарима вршилац дужности директора "Орла" Биљана Марковић.
 
Према њеним ријечима, окупљене су компаније које су ангажоване за потребе капацитета намјенске индустрије и одбрамбених технологија, војске, Министарства одбране Србије, а међу њима је "Орао" који обавља ремонт и производњу резервних дијелова за турбо-млазне моторе, те посједује ријетке технологије које поједине фирме машинске индустрије немају на једном мјесту.
 
Марковићева је напоменула да се овакав скуп организује први пут, не само у компанији "Орао" и Републици Српској, него и у Србији.
 
"Ријетко на једном мјесту може да се види све оно што `Орао` има, почев од опште машинске обраде до ремонта и одржавања за турбо-млазне моторе по лиценци руских и `Ролс-Ројсових` технологија, као и све споредне поступке", рекла је Марковићева.
 
Након што су гости видјели капацитете "Орла", технолози ове компаније и руководиоци поједних одјељења разговарали су са колегама из Србије с циљем избора потенцијалних заједничких пројеката које би уптили Министарству одбране Србије.
 
Акционарско друштво за производњу и ремонт "Орао" запошљава 400 људи, од машинских инжењера којих је највише, електро-инжењера, правника, економиста до квалификоване радне снаге.
 
Идеја ове компаније је да пружа и услуге друге природе, као што је галванско-хемијска заштита. "Орао" је сертификован према ваздухопловном стандарду М9000100, што се не може наћи ни у једној фирми бивше Југославије.
 
Срна