ОСНАЖЕНИ МЛАДИ СТВАРАЈУ БОЉЕ ДРУШТВО :: Semberija INFO ::

 

ОСНАЖЕНИ МЛАДИ СТВАРАЈУ БОЉЕ ДРУШТВО


У Бијељини, у Хотелу ,,Дрина“, данас се одржава регионална конференција у склопу пројекта “Здрави стилови живота кроз родну равноправност“.
 
Конференцију организује ЦАРЕ Интернатионал у сарадњи с представницима партнерских организација из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, а кроз трећу фази пројекта „За активну инклузију и права Ромкиња на западном Балкану ИИИ“ (ФАИР ИИИ) финансирану од стране Аустријске развојне кооперације (АДЦ).
 
На реализацији пројекта су готово три године радили, директно преносећи своја знања, Удружење Ромкиња,,Освит“ из Ниша, Центар за ромске иницијативе из Никшића и Удружење грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“ из Бијељине. Како прецизирају, 1331 млада особа присуствовала је радионицама које су организовали.
 
Младен Ђурић из ,,Отахарина“, координатор пројекта за БиХ, каже да је циљ конференције да се унаприједе капацитети ромских организација цивилног друштва младих особа, представника и представница институција и кључних актера у заједници, како би заједно промовисали родну равноправност, здрав и ненасилан начин живота уз кориштење и примјену тестираних модела И приступа.
 
-Активно смо радили са младима из Економске школе и Техничке школе ,,Михајло Пупин“ у нашем граду, али и са младима који похађају Гимназију у Високом. Поред тога заједнички смо имплементирали шест иницијатива у БиХ, Србији и Црној Гори. Иза нас је и Регионални камп на ком смо присуствовали са својим едукаторима и едукаторицама, а издвојио бих и омладински камп ,,Запали активизам“ који смо реализовали у склопу нашег пројекта, гдје смо угостили 30-ак младих из Високог и Бијељине“, наводи Младен Ђурић.
 


Александра Стевановић из Удружења Ромкиња ,,Освит“ из Ниша каже да су они обучили 18 вршњачких едукатора за рад са младима.
 
-Млади, учесници радионица у оквиру овог пројекта, а које се тичу родне равноправности, ненасиља и здравих стилова живота, кажу да су им радионице биле изузетно занимљиве, да су им теме које су обрађивали јако блиске и важне“, истиче Александра Стевановић наглашавајући да је вршњачка едукација добар приступ у раду са младима управо због тога што нема генерацијске баријере,   ту млади раде са младима.
 
Ивана Бојовић из никшићког Центра за ромске иницијативе указала је на важност сарадње и доношења заједничких препорука, јер то ствара простор за још боље повезивање, бољи проток информација и унапређење статуса, улоге и значаја нових генерација Рома и Ромкиња у регији.
 
-Ми смо се фокусирали на младе који нису дио образовног система, који немају додира са наставним предметом који постоји код нас у Црној Гори, а зове се здрави стилови живота. Захвалили су нам и рекли да нису до сада имали прилику да с неким о томе причају, јер, како што знате, интернет није увијек вјеродостојан што се тиче информација“, каже Ивана Бојовић.

Семберија инфо