Градски штаб за ванредне ситуације: За сада нема опасности од поплава :: Semberija INFO ::

 

Градски штаб за ванредне ситуације: За сада нема опасности од поплава


Поводом најаве Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске о предстојећим обилним падавинама, одржана је ванредна сједница Градског штаба за ванредне ситуације. Командант Штаба градоначелник Мићо Мићић је истакао да су предузете све мјере по издатом упозорењу Републичке управе цивилне заштите, те да је на подручју Семберије све под контролом.

-За проглашавање ванредног стања нема потребе, јер је на подручју Семберије протеклих дана пало 4,4 литра кише по  квадратном метру. Уколико би и дошло да количина падавина буде много обилнија, ми смо спремни да реагујемо, јер су све јединице у стању приправности. Договорено је да се о стању нивоа водотока извјештава сваких четири сата, али не очекујемо да ће бити поплава, иако смо увијек прво имали проблем у мјесној заједници Нови гдје је небрањено подручје, а потом у Јањи и Новој Јањи, рекао је Мићић.



На сједници је договорено и да се поред дежурстава и мјера опреза, прати ситуација како би се адекватно реаговало. Шеф Одсјека цивилне заштите Драго Ристић, упознао је чланове штаба са стањем водостаја рекавши да су водостаји мањих ријека, Јање, Гњице, Лукавца и Ступња у умјереном порасту, а водостаји ријека Саве и Дрине имају тренутно тренд стагнације.

 -Водостај ријеке Дрине на водомјерној станици Радаљ је 192 цм, што је 258 цм испод коте редовне одбране од поплава, док проток на ХЕ Зворник износи 510 метара кубних у секунди. Водостај ријеке Саве на водомјерној станици у Јамени је 700 цм што је 270 цм испод  коте редовне одбране од поплава, рекао је Ристић. На сједници је наглашено да, с обзиром да је на снази упозорење о обилнијим падавинама, Градски штаб за ванредне ситуације ће бити у пуној приправности.

Семберске новине/Семберија инфо/О.Стјепановић