„НАЈВЕЋА СНАГА ЈЕ У ИСТОРИЈСКОМ ДОКУМЕНТУ“ :: Semberija INFO ::

 

„НАЈВЕЋА СНАГА ЈЕ У ИСТОРИЈСКОМ ДОКУМЕНТУ“


Под заставом културне манифестације „Вишњићеви дани“ у Центру за културу „Семберија“ синоћ је промовисан Зборник докумената „Злочини геноцида на Србима у Сребреници у Другом свјетском рату“.

Промотор овог дјела био је Дејан Антић, млади професор Филозофског факултета из Ниша. Зборник докумената је настао захваљујући академском раду запослених на одсјеку за историју Филозофског факултета на Палама.

Кориштена је архивска грађа из Архива Босне и Херцеговине у Сарајеву, Архива Југославије и Архива Србије у Београду као и фондови Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача за БиХ, Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача на територији ДФРЈ те документи настали у оквиру Комесаријата за избјеглице у влади Милана Недића. Зборник садржи 140 докумената од којих се многи по први пут представљају на увид јавности.

-Могли смо прикупљене податке представити у неком другом формату, монографије или слично али, одлучили смо се за Зборник докумената јер смо свјесни да је највећа снага у историјском документу непосредно насталом у периоду који је предмет нашег интересовања. На основу овдје представљених докумената сазнајемо да су у периоду 1941-1945. на ширем подручју Сребренице усташке власти убиле 2.262 Срба. Од тог броја више од половине су старци, жене и дјеца“, рекао је на крају промоције др Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.