ИЗЛОЖБА „ГРОФ САВА ВЛАДИСЛАВИЋ“ :: Semberija INFO ::

 

ИЗЛОЖБА „ГРОФ САВА ВЛАДИСЛАВИЋ“


Центар за културу „Семберија“ синоћ је био централно мјесто културне манифестација „Вишњићеви дани“. У Галерији Центра за културу свечано јеотворена изложба под називом „Гроф Сава Владиславић“. Изложбу је потекла из Националне библиотеке Републике Бурјатије а преко амбасаде Руске Федерације уступљена је Филозофском факултету на Палама. До сад је била изложена на овом Филозофском факултету, на манифестацији посвећеној Сави Владиславићуу његовом родном Гацку, у манастиру Житомислић у оквиру програма „Шантићеве вечери поезије“ и тренутно, у Бијељини.
 

Декан Филозофског факултета на Палама проф. др Драга Мастиловић је упознао присутне да се путем изложбе могу ближе упознати са биографијом и богатим дипломатским радом Саве Владиславића.

-Рођен је 1668. године на властелинском имању Владиславића у Јасенику код Гацка. Када су Турци напали имање, Сава је са оцем прешао у Дубровник, по коме свом презимену додаје Рагузински. Био је савременик св.Василија Острошког. Учио је морнарство, похађао језуитске школе, а високо образовање из економије стекао је у Шпанији и Француској. Одлази затим у Цариград као трговац, где га је јерусалимски патријарх Доситеј, препоручио руским властима, за које је потом преузимао тајне мисије. Тако је успио да прибави тајни уговор Порте са Француском, Венецијом, Енглеском и Аустријом којим је спријечиоруско-турски рат. Руског цара Петра Великог упознао је у Азову 1702. године, а цар је на његов наговор у Сремске Карловце послаопрву граматику и буквар, што је означило настанак прве српске школе и зачетак будућег центра српске духовности.

У Цариграду ради као трговачки и дипломатски представник Русије, где је откупио младог етиопског роба Ханибала и послао га Петру Великом. За оне знатижељне, Ханибал је прадједпо мајци великог Александра Пушкина. Гроф Владиславић био је оснивач руске обавјештајне службе, а помаже и српским устанцима против Турака у Црној Гори. Његовим ангажовањем долази до Кјахтанског споразума 1725. који је најважнији међународни споразум Руског и Кинеског царства о разграничењу. У Сибиру је основао град Троицосавск, данас Киахта и тамо је подигао цркву посвећену Светој тројици са капелом посвећеном Светом Сави Српском.Умро је 1738. у Санкт Петербургу“, рекао је за „Семберија ИНФО“ др Мастиловић.