СА РОМИМА ЗА РОМЕ :: Semberija INFO ::

 

СА РОМИМА ЗА РОМЕ


Удружење грађана „Отахарин“ организује презентацију о проблематици антициганизма која ће бити одржана данас, са почетком у 12 часова, у просторијама Велике сале Градске управе Града Бијељина.

Удружење грађана „Отахарин“ ову презентацију организује у  сарадњи са Канцеларијом за мањине Града Бијељина у оквиру пројекта „Са Ромима за Роме – људска права у фокусу“ који је подржала Амбасада САД у БиХ.
 
Зашто је битно да се што више грађана, представника институција и медија упозна са забрињавајућим посљедицама антициганизма?
 
-Роми су најбројнија национална мањина у Европи, али и поред чињенице да већ вијековима живе на тлу БиХ и Европе, њихова права се и даље свакодневно крше. Роми се суочавају са предрасудама, нетолеранцијом, дискриминацијом и социјалном искљученошћу. Ромске заједнице се сматрају затвореним и традиционалним, а у суштини њихова затвореност је проузрокована честим негативним искуствима које су доживјели и маргинализацијом коју им намеће већина. Њихова култура, језик и традиција се потискују и не посвјећује им се довољно пажње иако је баш ромски утицај доказано обогатио европску културну баштину'', наводе из ,,Отахарина''.
 
Наглашавају да је Европска комисија против расизма и нетолеранције 2011. године истакла је антициганизам као главни узрок искључивању и маргинализацији Рома, а сам антициганизам је дефинисала као специфичну форму расизма, идеологију која је заснована на расној супериорности, форму дехуманизирајућег и институционалног расизма подржаног дубоко укоријењеном дискриминацијом, која се, поред осталог, изражава насиљем, говором мржње, експлоатацијом, стигматизацијом. Антициганизам је означен и као кључни узрок искључивања и маргинализације Рома и Ромкиња ,,ЕУ стратешком оквиру за равноправност, инклузију и учешће Рома и Ромкиња 2020 – 2030“, а дефинисана је и обавеза земља чланица ЕУ и земља у сусједству да се активно боре против антициганизма.
 
Кроз пројекат „Са Ромима за Роме - људска права у фокусу“, а са циљем да се побољша приступ људским правима за Роме и Ромкиње у БиХ кроз успостављање конструктивне и систематске мреже ромских и проромских НВО које ће имати капацитет за праћење провођења политика и законског оквира како би се проактивно борило против антициганизма и залагало за побољшање приступа људским правима за Роме, УГ „Отахарин“ проводи низ активности усмјерених на подизање свијести о присутности, облицима и посљедицама антициганизма, а једна од кључних активности, свакако, су  презентације у локалним заједницама које ће дати неопходне информације представницима локалних власти и институција на који начин могу да допринесу борби против антициганизма.
 
-Ово је, уједно, и прилика да се обиљежи 5. новембар Међународни дан ромског језика'', прецизирају из ,,Отахарина''.