ИЗРАДА СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА СОЦИЈАЛНОГ СТАНОВАЊА ОПШТИНЕ ЛОПАРЕ :: Semberija INFO ::

 

ИЗРАДА СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА СОЦИЈАЛНОГ СТАНОВАЊА ОПШТИНЕ ЛОПАРЕ


У Лопарама је одржан први радни састанак који ће водити ка изради стратегије развоја социјалног становања општине Лопаре за наредних пет година.

Овај посао ће бити повјерен фирми „Едукум“ из Бања Луке, која се између осталог бави израдом стратегије развоја социјалног становања.

Доктор Драгиша Јуришић, из поменуте фирме је саопштио да кроз стратегију локална заједница остварује неке друге бенефите који омогућавају развој такве врсте станова социјалног становања.

„То омогућава да општина Лопаре буде препозната на нивоу Републике Српске и БиХ као једна од заједница која се бави социјалним становањем и да повуче одређен број средстава ради изградње тих станова“,  додао је Јуришић.
Он је нагласио да станови за социјално становање нису само за категорије које су угрожене, него су за сва лица из локалне заједнице која нису у стању да их плате, односно да буду подстанари по тржишним цијенама.

„Општина Лопаре ће дефинисати објекте које може претворити у социјалне станове, како би поменута стратегија у наредних пет година заживјела, што ће људима који се налазе у локалној заједници омогућити да се смјесте и остану живјети у њој“, рекао је Јуришић.

Начелник општине Лопаре Радо Савић је рекао да је општини Лопаре неопходан документ стратегије развоја социјаног становања.

„Начињени су први кораци и ушло се у његову израду што ће омогућити да дођемо до одређеног броја стамбених јединица којима ће управљати ова локална заједница“, навео је Савић.

Он је нагласио да за тим документом постоји законска и објективна потреба, те да ће се њиме омогућити да општина Лопаре дође до донаторских и средстава из бројних програма који се баве поменутом проблематиком.